Alapítótag

2024.04.07. 12:00

Kiemelten fontos a madárvédelem Túrkevén

Megalakult a Madárbarát Települések Országos Szövetsége. Az alapítás egyik „alapköve" volt Túrkeve, a nagykunsági városvezetés aktív kezdeményezője volt a szövetség létrejöttének.

Rimóczi Ágnes

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével és támogatásával huszonnyolc település önkormányzata megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét. Az alapítók között éllovas volt Túrkeve (vármegyénkből a másik alapító tagtelepülés: Öcsöd).

Madárbarát Települések Országos Szövetség
A szervezet alapítói között ott van Túrkeve képviselete is

– Büszkén vállalom, hogy egyik kezdeményezője voltam a szövetség létrejöttének, mert hiszem, hogy minden felelősen gondolkozó ember legnagyobb gondja az kell, hogy legyen: milyen és mennyire élhető bolygót hagyunk magunk mögött gyermekeinknek – tette közzé a témával kapcsolatban Sallai R. Benedek

A településvezető hozzátette: jelen önkormányzati ciklusban Túrkevének lett adaptációs és prevenciós feladatokat meghatározó klímastratégiája, elkészült öt helyi védett terület természetvédelmi kezelési terve, létrejött két új helyi védett terület. Emellett pályázatot nyertek több hektárnyi szántóterület erdősítésére, s természetvédelmi fesztivált indítottak útjára. 

– Sok még a feladat. Elkötelezett természetvédőként, négy gyermek édesapjaként, helyi döntéshozóként nagyon fontosnak tartom a természetvédelmi feladatait is egy városnak. Büszke vagyok rá, hogy hazánk első kifejezetten természetvédelmi indíttatású önkormányzati szövetségének alapító tagjai között tudhatom Túrkevét – tette hozzá a polgármester.

A szervezet célja egyébként, hogy elősegítse a települési madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést. Ahogy arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület beszámolt: az alapítók egy olyan közösséget alkotnak, akik vállalják, hogy lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása vagy lakossági szemléletformáló programok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában