Szünidőre hangolódva

2024.04.13. 06:55

A nyári táboroknak csak a pénztárcánk és képzeletünk szabhat határt

Lovak között, kézműveskedéssel vagy sporttal is szívesen töltik a gyerekek a szabadidejüket. Árgus szemekkel figyelik a jászkunsági szülők a különböző honlapokat, ahol adott tematikájú nyári táborokat hirdetnek. A Napsugár Gyermekház heteire már lehet jelentkezni, a Szolnoki Sportcentrumnál a szervezés utolsó simításait végzik.

Pakainé Pusztai Nóra

Kézműves- és alkotóházak, általános iskolák, művelődési központok, sportcentrumok is szerveznek nyári táborokat a Jászkunságban. 

Bár a nyári szünet egy héttel rövidebb lett a megszokottnál, így is sok családnál nagy fejtörést okoz, hol töltsék a gyerekek azt a bizonyos kilenc hetet. Több tábort már április elején meghirdettek, akadnak amelyeknél már a helyek is beteltek. Az árak a tavalyi évhez képest néhány százalékkal emelkedtek: így lehet már kézműveskedni egy héten át akár 19 ezer forintból, ám a felső határ a csillagos ég.

DSC_0667
Változatos kézműves programok sokaságával várják a gyerekeket egész nyáron a Napsugár Gyermekházba
Fotó: Fodor Orsolya / Forrás: MW Archív

A szolnoki Napsugár Gyermekház táborainak váza februárban állt össze, a jelentkezési felületet április második hetében nyitották meg. A szabadidő hasznos eltöltését kínáló program népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy akadnak olyan foglalkozások, amelyekre a helyek néhány nap alatt elfogytak.

Június 24-től hirdettük meg az egyhetes napközis táborokat egészen augusztus 9-ig. Hét hét kínálatából lehet választani, minden héten öt-hatféle kézműves tevékenységet ajánlunk. Vannak jól ismertek és kedveltek, mint a gyöngyfűzés, agyagozás, nemezelés, szövés 

– fejtette ki Csehné Kovács Sarolta, a Napsugár Gyermekház vezetője. A beszélgetésből kiderült, hogy egy hét alatt 45-50 gyermek fordul meg náluk.

– Minden évben így idén is készülünk újdonsággal. Ilyen például a „Csináljuk a cirkuszt” tematika, ami, nem meglepő módon, a cirkusz világába kalauzol el bennünket.

Természetes anyagokból, fából bizonyos cirkuszi jeleneteket papírmaséból készítünk el, általában mozgó figurákat alkotunk. De hirdetünk élményfestést, kifejezetten gyerekek számára, a táborozók kreatív albumot is készíthetnek – sorolta.

Tavaly várták először témahétre a jelentkezőket, akkor az őskorral foglalkoztak.

– Rendhagyó hetet tartunk július 22-től. Olyan műhelyfoglalkozásokat szervezünk, ami kifejezetten a földtörténeti ókor kultúrájához kapcsolódunk. Az eseményeket, jellegzetességeket különböző kézműves technikákkal dolgozzuk fel – fejtette ki.. 

A Napsugár Gyermekház az említett időszak alatt minden hétköznap 7 és 16:30 között tart nyitva, a foglalkozások délelőtt vagy délután tartják, de akad egésznapos is.

– A félnapos esetén is biztosítunk gyermekfelügyeletet egész nap. Akadnak, akik más műhelyekbe pillantanak be, a többiek társasjátékoznak és udvari játékkal töltik az időt – mesélte.

A jelentkezés már elindult, online felületen lehet táborokat választani, foglalni és befizetni a tábor díját.

A Napsugár Gyermekházhoz hasonlóan a Szolnoki Sportcentrum is június 24 és augusztus 9 között szervez nyári táborokat. Tavaly több, mint hétszáz gyermek töltötte valamely sportfoglalkozással a hosszú szünet egy-egy hetét.

– Atlétika, kajak-kenu, evezés, judo, vívás, röplabda, kosárlabda,  óvodás és kajak-kenu-angol tábort szervezünk 2024-ben, első alkalommal a horgászatot is választhatják a gyermekek – tájékoztatott Erdélyi Gyuláné, a sportiskola igazgatóhelyettese.

A turnusokra a tervek szerint május közepétől lehet jelentkezni, az időpontokról viszont telefonon szívesen adnak információkat az érdeklődőknek. 

– A konkrét tábori díj a meghirdetés előtti napokban válik véglegessé. A tavalyihoz képest néhány százalékos növekedésre számítunk – tette hozzá.

Színes programokkal készülnek Törökszentmiklóson

A törökszentmiklósi alkotóházban a régi idők táborát szervezik meg július 8 és 12 között. 

A résztvevők megismerkedhetnek a cipész mesterséggel, kipróbálhatják egyebek mellett a tésztakészítést, sőt a parasztolimpia mellett kirándulnak Szentendrére. A szervezők közös esti szalonnasütéssel és bábszínházi előadással is készülnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában