Tüneményes ruhácskák

2024.04.14. 09:30

Ötödik éve bír közösségépítő erővel az abonyi baba-mama börze – galériával

Miközben a gyerekholmik egyik kicsiny gazdájuktól a másikhoz kerültek, a városlakók közösségi programot is kaptak Abonyban, a szombati baba-mama börzén.

Rózsa Róbert

A ruhácska bűbájos volt. Olyan apró, olyan fehér, mint a tündérkék viselete. Ez persze nem véletlen, hiszen egy abonyi kislány, Annácska hordta, annak idején abban tartották a keresztvíz alá is. Ám ahogy az lenni szokott, a leányzó – ki immár négy éves – idővel kinőtte öltözékét, így az otthon létszámon felülivé vált. Ezért édesanyja, Mónika fogta a ruhácskát, és – számos kinőtt társával együtt – elvitte az Abonyi Anyukák Börzéje nevű adok-veszekre.

baba-mama börze
Sokan részt vettek szombaton az abonyi baba-mama börzén
Fotó: Rózsa Róbert

A szombati babás-mamás piacozáson persze nem csak ruhát lelt, ki arra járt. A standok rogyásig telve várták a gyerekjátékok, könyvek, babakocsik, kiegészítők, higiénés termékek iránt érdeklődőket.

Molnár-Varga Anett például enyhe időre való fiú ruhákat keresett három hónapos fiának, Mátyásnak. És talált is. Közben pedig – mint hírportálunknak mondta – beszélgetni is tudott ismerőseivel.

Mindez egyébként egybecseng a város azon szándékával, hogy a piacozás a helyi közösségépítés fórumává váljon. Járdány Vanda, Abony önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, korábban is megpróbáltak teret adni a helyi termelőknek, árusoknak, ez pedig „nagyon bejött”, a baba-mama börzét például immár ötödik alkalommal tudták megrendezni.

– Néhány abonyi anyuka annak idején gondolt egyet, hogy eladják az otthon feleslegessé vált holmikat. Mára 42 asztalnál árulják a használt ruhákat, használati tárgyakat a szülők a börzén. Ez fontos is: csak szülők, nagyszülők és csak használt dolgokat árulhatnak, hiszen a vásár célja nem a minél nagyobb haszon elérése, hanem a közösségépítés. Hogy az anyukák és gyerekeik is egy kicsit kimozdulhassanak, ismerkedhessenek – fejtette ki Járdány Vanda.

Az árakat tekintve ez így is történt. Ha az ember körbejárta a pultokat, a ládákra ragasztva gyakran a „Minden 500 forint”, Minden 300 forint”, stb feliratokat láthatta.

– A lényeg épp az, hogy ne drágán, hanem lehetőleg olcsón áruljunk – ezt már a baba-mama börze ötletgazdái, Kresztyankó Balázs Eszter és Retkesné Pászti Anett mondták. Hiszen épp azért hozták létre annak idején a vásárt, hogy az otthon felhalmozódott, kinőtt vagy el nem használt babaholmik ne a házban foglalják a helyet.

Ami pedig az idei börze slágertermékeit illeti: a mindig kelendő játékok mellett ezúttal a sapkák, nyári ruházatok vitték a prímet – ezen nincs is miért csodálkozni, elvégre a május ezúttal már áprilisban megérkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában