Döntések

2024.02.18. 11:23

Letelepedési pénzzel csábítják Abonyba a háziorvosokat, nem kérnek sokat cserébe

Megtárgyalta és elfogadta az abonyi képviselő-testület a város 2024-es költésvetését. A tanácskozáson elhatározták azt is, hogy pénzbeli támogatást adnak a városban letelepedő háziorvosoknak, illetve kényes kérdések is napirendre kerültek.

Rózsa Róbert

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Már behallatszott a déli harangszó az abonyi városháza dísztermébe a képviselő-testület csütörtöki ülésének utolsó perceiben. Mivel a testület kilenc órára ült össze, mindez azt is jelentette, hogy a képviselők hosszan, pontosan három órán tanácskoztak.

De hát kellett is időt szánni a soros ülésre, mivel a városnak egy rakat fontos kérdésben kellett döntenie.

A testület megtárgyalta és elfogadta Abony 2024-es költségvetését. Pető Zsolt, a város polgármestere hangsúlyozta, alapossággal és óvatossággal tervezték az előterjesztést. A város idei költségvetésének főösszege 4 milliárd 652 millió forint, állami támogatásból 1 milliárd 698 millió forintra számítanak, adóbevételek révén 417 millió forintra. A működési bevételt 341 millió forintra teszik, és 2 milliárd 110 millió forint finanszírozási bevétellel számolnak. Személyi juttatásokra 1 milliárd 159 millió forint tervez költeni a város, dologi kiadásokra 1 milliárd 233 millió forintot.

A testület megtárgyalta és elfogadta az ABOKOM Kft. és az Abonyi Városfejlesztő Zrt. idei évi üzleti tervét és keretszerződéseit. Döntettek arról is, hogy 2024-ben sem vesz fel hitelt a város.

Határoztak az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely dolgozói bérének, valamint a városi köztisztviselők illetményalapjának tízszázalékos emeléséről. Az önkormányzati fenntartású óvodák pedagógusainak a fizetését pedig az új pedagógus törvényhez igazítják.

Elfogadták az Abonyi Települési Értéktár Bizottság 2023-as munkájáról szóló beszámolóját, csakúgy, mint a Helyi Esélyegyenlőségi Program 2024-re és 2029-re készült terveit. A közkifolyók szabályos használatát is rendeletbe foglalta a város.

A hazai orvoshiányra tekintettel Abony döntött arról is, hogy egyösszegű, hétmillió forintos támogatásban részesíti a városban letelepedő háziorvosokat, három év abonyi szolgálat fejében.

Új kitüntető cím alapításáról is döntöttek, Abony Város Életmű díja néven. A kitüntetést azoknak adományozzák majd eseti jelleggel, akik Abony oktatási, sport, kulturális, egészségügyi, közművelődési, gasztronómiai, gyermek- és ifjúságügyi, valamint szociális ellátási területén, vagy gazdasági és közigazgatási területen évtizedes, kiemelkedő munkássággal öregbítik Abony jó hírét.

Döntés született arról is, hogy 2024-ben is kiírják Virágos Abonyért pályázatot. Civil szervezetek, kulturális és sport tevékenységet végzők anyagi támogatását is megszavazták.

Kényes kérdéseket is feszegettek

Napirend előtt több képviselő is a városi utak rossz állapotát hozta fel, és az esedékes útfelújításokról érdeklődött. Pető Zsolt polgármester válaszában elmondta, hamarosan átfogó előterjesztést nyújtanak be ebben a témakörben.

Járdány Vanda képviselő az Abonyi Lajos út környékén élők aggodalmát tolmácsolta. A családi házas jellegű úton ugyanis a helyiek szerint üzem épül, és tartanak az esetleges teherforgalomtól. Pető Zsolt erre azt mondta, az önkormányzat informálódik az ügyben, de arra törekszenek, hogy a területi besorolásnak megfelelő épület létesüljön.

Szóba került az is: időszerű lenne kezdeni valamint a városszéli, elhagyatott benzinkúttal. Ennek rendezése viszont úgy fest, várat még magára. Mint dr. Gáspár Anita jegyző elmondta, rendszeresen felszólítást küldenek a tulajdonosnak, aki ezek után rendbe is szokta tenni a területet, de a probléma újra és újra visszatér, így egyelőre tartós megoldás nincs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában