Elsősegélynyújtó Verseny

2024.05.15. 14:24

Villámgyorsan ellátták a „sebesülteket” a szajoli sportpályán – videóval, galériával

Folyt a (mű)vér a szajoli sporttelepen, újraélesztés történt a sportcsarnokban. A Magyar Vöröskereszt által immáron 52. alkalommal meghirdetett Országos Elsősegélynyújtó Verseny Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei fordulóját szerdán rendezték meg.

Mészáros Géza

Délelőtt dr. Sinkó-Káli Róbert, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének elnöke a versenyzőket köszöntő beszédében emlékeztetett a több halálos áldozattal járó szajoli vasúti szerencsétlenség harmincadik évfordulójára. Hangsúlyozta, hazánkban, de akár a világon bárhol, a szakembereken kívül az átlagembernek is rendelkezni illene életmentéshez, vagy elsősegélynyújtáshoz szükséges alapismeretekkel.

– Öröm az látni és tudni, hogy térségünkben mennyien és mennyire birtokában akarnak lenni e tudásnak! – szögezte le a vármegyei elnök.

elsősegélynyújtás, vér
Szerencsére csak művérrel volt dolguk a verseny résztvevőinek  
Fotó: Mészáros Géza

Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének igazgatója pedig az magyarázta el, miként zajlik a verseny.

Fontos az elmélet és a gyakorlat is

– A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása és a humanitárius szemléletmód terjesztése. Céljaink megvalósítása érdekében ebben az évben ötvenkettedik alkalommal hirdetjük meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyünket – mondta.

Nem véletlenül Szajolban rendezték

– A megmérettetés öt fős iskolai vagy közösségi csapatok részére szól, három, azaz gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. Itt, Szajolban most a területi versenyt követő vármegyei forduló zajlik, és kategóriánként az első helyezett az ősszel megrendezendő kecskeméti országos döntőbe jut. Szajol egyébiránt több alkalommal is elnyerte már a Vöröskereszt által adományozott „Humanitárius település” címet, pontosan azért is, mert az ilyen rendezvényeknek helyet biztosít, a helyi szervezet pedig ilyenkor azzal is aktivizálja magát, hogy az állomásoknál is segédkezik, de például a fiatalokat maguk által sütött palacsintával is megvendégelik – köszönte meg a község, valamint a helyszínen tartózkodó Szöllősi József polgármester jószolgálatát az igazgató.

A rendőrök és a tűzoltók is ott voltak

A vármegyei fordulóba a Jászkunság minden szegletéből érkeztek csoportok. Tizennégy csapat „körmenettel” tizennégy állomást látogatott meg. Itt-ott folyt a (mű)vér, itt kutyatámadás, ott közlekedési baleset, emitt házomlás, amott tűzeset sérültjeinek nyújtottak elsősegélyt a versenyzők. A helyszínre kitelepült vármegyei Vöröskereszt, továbbá a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség és a polgárőrség munkatársai néhol bíráskodtak, olykor tanácsokat osztottak, közülük többen pedig a zsűri soraiban foglaltak helyet.

Lélekjelenlétük is sokat számított

A versenyzők a tudásukról és a lélekjelenlétükről is számot adtak, s bár nem mindenki jutott az országos döntőbe, de akik arról lemaradtak, a hétköznapokon rájuk is számíthatunk, ha bajba kerülünk…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában