Országos Elsősegélynyújtó Verseny

2023.09.16. 15:25

Hasi szúrás, agyvérzés: súlyos sebesültekkel telt meg a szolnoki Hild tér – videóval, galériával

Húsz vármegyei helyszínen zajlottak szombaton az Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjének eseményei, melyet 51. alkalommal rendezett meg a Magyar Vöröskereszt. A megmérettetésre az ország minden pontjáról összesen 55 csapat érkezett.

Molnár-Révész Erika

A résztvevőknek többek között a fejsérülésekkel is meg kellett birkózniuk

Fotó: Kiss János

Hason szúrt sérült jajgat emitt, szemét fájlaló sérült sír amott, egy kicsivel arréb valaki agyvérzést kapott, míg másnak valamiért leállt a szíve. Igazi tömegbaleset elevenedett meg szombaton a szolnoki Hild téren. A helyszínre szerencsére a segítség is hamar megérkezett, lelkes fiatalok özönlötték el a teret, majd igazi profizmussal álltak neki, hogy ellássák a sérülteket. Minden mozdulatukat, mondatukat bírák figyelték, hiszen ez az Országos Elsősegélynyújtó Verseny egyik helyszíne volt. A megmérettetésre az ország minden pontjáról összesen 55 csapat érkezett.

Az életben bármikor előfordulhat, hogy történik valamilyen baleset, akár családban, akár az iskolában, bárhol járunk. Azért gondolom ezt az esemény nagyon fontosnak, mert ahány fiatal itt van – szerintem ezt nagyon jó látni –, biztosan itt vannak a jövő mentősei, orvosai is köztünk most

– mondta a győri csapat kapitánya, Póczik Anna, aki maga is az egészségügyben szeretne elhelyezkedni, jelenleg egy győri gimnázium 11. évfolyamos tanulója.

A nagyszabású verseny kilenc órakor kezdődött, a csapatoknak 5 percük volt átjutni a különböző állomásokra, melyekből összesen 20 volt, köztük több pihenőponttal. A döntőben három – gyermek, ifjúsági és felnőtt – kategóriában indultak a versenyzők, de a feladat mindenkinek ugyanaz volt, ahogy a bírálati szempontok is.

– A mi életünkben egy ilyen döntő megrendezése nem mindennapos esemény. Azt is mondhatnám, hogy 20 évenként fordul elő, ugyanis a Vöröskereszt gyakorlatában az a kialakult hagyomány, hogy az elsősegélynyújtó verseny döntőjének minden évben más és más vármegyeszékhely, vagy nagyváros ad helyet – mondta az eseményről szóló sajtótájékoztatón Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének igazgatója.

Mint hozzáfűzte, a területi szervezet munkatársainak száma összesen 23 fő, vagyis a rendezvény nem jöhetett volna létre a számos segítő és önkéntes nélkül. A Magyar Honvédség különösen nagy támogatást nyújtott a verseny lebonyolításához.

– Ez már a döntő, de fontos, hogy év eleje óta iskolai, járási, területi szinten már nagyon sok fiatal foglalkozott az elsősegélynyújtással, ide már csak a legjobbak jutottak be. Közel 1500 fiatal találkozott országosan az elsősegély témájával, mintegy 300 tanár készítette fel a fiatalokat – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. 

Hozzátette, 300 bíró és több, mint 900 önkéntes segítette a versenyek lebonyolítását.

– Azt gondolom, hogy aki ezen a pályán végigmegy, tényleg tanúbizonyságát adja annak, hogy olyan mélységű, és magas szintű ismeretek birtokában vannak, amely garantálja azt, hogy a valós életben, éles helyzetben is ezt a tudást rendelkezésre tudják bocsátani, néhányuknak akár már állást is ajánlhatnék a legnagyobb mentéssel foglalkozó egészségügyi intézményünknél, akkora profizmus mutatkozik meg bennük – hangsúlyozta dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat régióvezetője, a versenybíróság társelnöke.

A verseny délután négy órakor ért véget, az országos esemény ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában