Fejlesztés

2024.05.22. 13:53

„Ez az egyik legszebb óvoda az országban” – átadták az Eszterlánc Óvodát Szolnokon – videóval, galériával

Ha van óvoda, ahová biztosan szívesen járnak a gyerekek, az az újjáépült szolnoki Eszterlánc Óvoda.

Rózsa Róbert

– Gólya! – kiáltott fel egy fiúcska szerdán, a szolnoki Eszterlánc Óvoda udvarán, miközben- egy szép gilice elvitorlázott pár méterrel az óvoda felett. A kislegény nem láthatta, de a madár épp az óvoda feletti fészkébe szállt le, párja és fiókái mellé. Vidám kelepelésüket viszont mindenki hallotta az udvaron: mintha a nyár kedves állatai is az alant elterülő látványnak tapsoltak volna.

Átadták az újjáépített Eszterlánc Óvodát Szolnokon, 2024. május 22-én
Fotó: Mészáros János

És helye is volt az örömnek: ott ugyanis egy vadonatúj óvoda fekszik, udvarán pedig óvodások, pedagógusok, szülők gyűltek össze szerdán azért, hogy felavassák az intézményt.

Azt az ovit, amelynek világos falain belül, tágas csoportszobáiban 125 gyerek töltheti mindennapjait, és amely az európai unió százszázalékos támogatásával, 1 milliárd 204 millió forintból épült újjá

Ennél szebb születésnapi ajándékot aligha kaphatott volna az óvoda, amely épp negyven éve, 1984-ben jött létre. A birtokba vételhez pedig mi sem illett jobban, mint az Eszterlánc nagycsoportosainak műsora, kezdve a dallal: Gólyát látok.

– Ez az ország egyik legszebb óvodája, amelyet Szandaszőlős megérdemelt – jelentette ki az avatóünnepségen Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc emlékeztetett: a vármegyeszékhelyen nemrég megépült a Hold úti óvoda, a Szapáry úti óvoda, elkészült a Búzaszem bölcsőde, a Kacsa úti óvoda, s most Szandaszőlős városrészben az Eszterlánc.

– A város egyik alapstratégiája ez, amely arról szól, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, jó nevelést kapjanak intézményeinkben – fejtette ki Szalay Ferenc.

A városvezető méltatta a helyi bölcsődékben, óvodákban, iskolákban folyó munkát. Mint mondta, ez teszi lehetővé, hogy a szülők nyugodtan dolgozhatnak, hiszen gyerekeiket jó helyen tudhatják. A megújult Eszterlánc kapcsán hozzátette, a közeljövőben szeretnék elbontatni a régi óvodaépületet, amelynek a helyén egy tágas udvart alakítanak ki.

– Nagy szükség volt a környéken egy új óvodára – mondta a térség országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária kifejtette, Szandaszőlősön határozott a jövőkép, hiszen a közelmúltban megújult a művelődési ház, a könyvtár, a bölcsőde, az iskola és az orvosi rendelő is.

Aki óvodát épít, bízik a jövőben. 

– Magyarországon pedig soha nem látott bölcsőde- és óvodafejlesztés zajlik napjainkban, az elmúlt tizennégy évben kétezer bölcsődében, óvodában valósultak meg fejlesztések országszerte, 320 milliárd forint értékben – sorolta a képviselő.

Szavaihoz csatlakozott Oláh Gábor, területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Ő arról szólt, nincs ma örömtelibb annál, ha bölcsődét, óvodát adnak át, hiszen ahol gyerek van, ott jövő van.

– Az óvoda megnyitása azt tükrözi, hogy az ott élők hisznek oktatásban. Aki gyereket vállal, az segít megtartani az országot. És minden ilyen ember számíthat a kormány támogatására – fejtette ki a helyettes államtitkár.

– Vártuk a nagy napot, hogy beköltözhessünk – mondta a Szolnok Városi Óvodák vezetője. Szamosfalviné Törőcsik Ibolya emlékeztetett, tavaly májusban tették le az új óvoda alapkövét, és a gyerekek az építkezés idejére is saját óvodájukban maradhattak, így nap nap után láthatták, hogyan épül fel új „otthonuk”. Az intézményvezető hozzátette, az új épület nem csak külsőleg lenyűgöző, de belső kialakítása is korszerű, mi több: iránymutató.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában