Gál Szabolcs

2024.05.22. 06:55

Két éve halt meg a világbajnok katona, akire a mai napig példaképként tekinthetnek társai

Ahány ejtőernyős ugrás, annyi futóméter, amennyi idős, annyi erőnléti feladat – ez volt a már ikonikussá vált szokása Gál Szabolcs egykori világbajnok ejtőernyős katonának. Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állománya a közelmúltban különleges emléknappal tisztelgett emléke előtt.

Mészáros Géza

Gál Szabolcs főtörzsőrmester kiváló szakmai felkészültségű, példa értékűen bajtársias katona volt, akit minden kollégája szeretett, elismert és tisztelt. Emellett remek kiképzőnek ismerték.

gál szabolcs, ejtőernyős, katona, megemlékezés
A két éve elhunyt Gál Szabolcs világbajnokra emlékeztek
Fotó: Angyalosi Andrea 

Fiatal kora ellenére, már hat évvel ezelőtt is tagja volt annak az ejtőernyős válogatottnak, akik megnyerték a világbajnokságot.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester, az akkori nevén MH 86. Szolnok Helikopter Bázis világbajnok ejtőernyős katonája 2022. április 25-én szenvedett balesetet a szolnoki Felső-szanda-réti sport/katonai repülőtéren. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagját – több mint 5800 ugrással a háta mögött – súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A tapasztalt katonasportoló számos műtéti beavatkozáson esett át az MH Egészségügyi Központban, a budapesti Honvédkórházban, de életét nem tudták megmenteni: a kétgyermekes apa és szerető férj szervezete feladta a küzdelmet

Két hét hősies küzdelem után, 2022. május 11-én, szerdán, a reggeli órákban, életének 32. évében meghalt Gál Szabolcs főtörzsőrmester, az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona.

A szomorú évfordulón az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról időközben MH Kiss József 86. Helikopterdandárra nevet változtatott alakulat nem csupán koszorúval tisztelgett. Mint arról közösségi oldalukon is beszámoltak, az állomány tagjai 5508 métert futottak, pontosan annyit, amennyi ejtőernyős ugrása volt Gál Szabolcsnak, illetve elvégeztek 32 sorozat erőnléti feladatot, amennyi idősen egykori katonatársuk eltávozott.

Gál Szabolcs életútja

2007-ben, a szandaszőlősi katonai repülőtéren ugrott először a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület (SZHESE) színeiben, melynek oszlopos tagja volt egészen az utolsó, 5808. ugrásáig. Már ekkor egyértelmű volt számára, hogy a szenvedélye lesz a hivatása. Azonban azt senki sem gondolta volna, hogy ahol pályafutása elkezdődött, ott is fog véget érni, tizenöt évvel később.

Az ejtőernyős katona 2008-ban öltötte magára az egyenruhát az egykori MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál. Gál főtörzsőrmester 2009. szeptember elsejétől szolgált az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportnál hajtogató beosztásban, majd 2013-ban az MH Altiszti Akadémia felderítő szakán szerzett képzettséget. 2020 júliusában hivatásos állományba került és nem sokkal ezután, főtörzsőrmesteri rendfokozatba lépett elő.

Gál Szabolcs rutinos katonasportoló volt, ejtőernyő beugró képesítéssel rendelkezett. Elhivatottsága minden bajtársa számára példaértékű lehet: katonai szolgálata alatt mindvégig bővítette szakmai ismereteit és határvédelmi feladatokban is részt vett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában