Elismerés

2024.05.24. 15:00

Szentpéteriné Lévai Mária életét a jászkunsági hagyományoknak szentelte, most nívós díjat kapott érte

Jászkunság hagyományőrzéséért kapott elismerést a minap Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi Ilosvai Varga István Művelődési Központ vezetője, a hagyományok és a kultúra egyik legnagyobb őrzője.

Köllő Judit

Idén 10. alkalommal szervezték meg a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjak átadóünnepségét. A nagykun kapitányok ezúttal Szentpéteriné Lévai Máriát tartották érdemesnek arra, hogy átadják neki a Jászkunság Hagyományőrzéséért nevű elismerést. Az Ilosvai Varga István Művelődési Központ vezetője elmondta, megtisztelő érzés volt átvenni ezt a nívós díjat.

Díjak,ünnepség,hagyományőrzés
Jászkun Hagyományőrzéséért kapott elismerést a kunhegyesi Szentpéteriné Lévai Mária
Forrás: Beküldött fotó 

– Megtiszteltetés számomra, hogy munkásságomból adódóan érdemesnek tartottak az elismerésre – emelte ki Szentpéteriné Lévai Mária.

Úgy vélem, hogy ha jó emberek vesznek körül, akikkel könnyű együtt dolgozni és akiktől lehet tanulni, annak csakis egy nagyszerű dolog lehet a vége

 – fogalmazott.

Szentpéteriné Lévai Mária 1985-ben kötelezte el magát a kultúra szolgálatában. A Kenderesi Művelődési Házban kezdte pályafutását, majd a kunhegyesi művelődési központban ismerhette meg igazán a kultúra közvetítés folyamatát. Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény vezetői feladatainak ellátására a közelmúltban újabb öt évre bízta meg a fenntartó. Munkája mellett folyamatosan képezte magát, így 1999-ben gyapjú szőnyegszövő oktatói képzést szerzett. Szervező tevékenységének köszönhetően közel három évtizede működik Kunhegyesen alkotótábor a fiatalok körében. 

Munkássága során mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományőrzésre és annak továbbadására.

Megkülönböztetett figyelmet fordít a meglévő kulturális értékek megőrzésére és megmentésére, életének egyik meghatározó része a zene. A Hajdina Citerazenekar vezetője és a Búzavirág Népdalkör tagja. Nevéhez fűződik a Kunhegyesen évente megszervezett országos Jászkun Citeratalálkozó is, melyet idén május 25-én tartanak.

– Gyerekként igen hamar kapcsolatba kerültem a citerával, így a népzene mai napig meghatározó szerepet játszik az életemben – mesélte Mária. – A Hajdina Citerazenekarral és a Búzavirág Népdalkörrel máig aktívan dolgozunk és zenélünk. Úgy gondolom, hogy a hagyományőrzés sok ember közös munkájának köszönhetően maradhat életben, melynek gondolatmenetét jómagam is képviselem.

Rendíthetetlenül hisz a kis közösségek és a hagyományőrzés erejében. 2012-től tagja a Törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesületnek. Egy évvel később, 2013-ban Nagy Ferencné segítségével létrehozták egy népművészeti szakkört, a Kun Kézmű Szociális Szövetkezetet, melynek célja a kunhímzés tovább örökítése, tanítása és értékmentése. 

– Igyekeztem minden népi mesterséget elsajátítani, amit a környezetemben élőktől megtanulhattam. Pályám kezdetén egy alkotótáborban volt lehetőségem kipróbálni a szalma és kosárfonást, ebből született az 1987-ben a szövéssel is foglalkozom – folytatta tovább a Művelődési Ház vezetője. – Ebből adódóan a népi mesterség oktatói gyapjú szőnyeg szövő oktatói képzést is elvégeztem. 

Folytatódik a Nemzeti Színház függöny projektje

Kunhegyi hímzőkör tagjai már a második felvonáson dolgoznak a Nemzeti Színház függönyvarrási projektjén. Szentpéteriné Lévai Mária arról számol be lapunknak, hogy jelenleg a nagykunsági gyapjúhímzés mintáját készítik. 

A korábbitól eltérően ezúttal maguk drukkolják fel a mintát a függönyre. Ezt követően hamarosan elkezdődnek a hímző munkák is, melyet a szokásos módszerekkel folytatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában