Ünnepség

2024.05.15. 18:30

Fél év alatt fel kell építeni: letették a leendő abonyi bölcsőde alapkövét – galériával

Rekordgyorsasággal épülhet meg az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda új bölcsődéje, amelynek alapkövét szerdán tették le.

Rózsa Róbert

Rajzocskák és egy példány az önkormányzat támogatói szerződéséből – ezekkel töltötték meg azt az időkapszulát, melyet szerdán helyeztek el az abonyi Apponyi utca ma még üresen álló telkét. A rajzok abonyi apróságok keze munkái voltak, és azt ábrázolták, milyen bölcsődét szeretnének látni a szomszédban.

abonyi bölcsőde,alapkő,letétel,
Letették az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda új bölcsődei épületének alapkövét
Fotó: Rózsa Róbert

A fenti telek ugyanis az Abonyi Gyöngyszemek Óvodáé, a kapszulát pedig azon alapkő alá eresztették le, mely az óvoda mellé hamarosan megépülő új bölcsőde első darabkája.

– Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy számos területen tudunk eredményesek lenni, fejlesztéseket, beruházásokat tudtunk elérni, melyekkel az abonyiak jólétét növeltük – jelentette ki az alapkőletételen Abony polgármestere. Pető Zsolt kifejtette, 2019-ben megfogalmazták, hogy új helyi vállalkozásokra és munkahelyekre van szükség. Ezekhez azonban szükséges a gyerekek ellátást biztosító háttérintézmény.

– Abonyban három ilyen intézmény van: a Szivárvány Óvoda, a Pingvines Óvoda és a Gyöngyszemek Óvoda. Ezek közül eddig a Gyöngyszemek Óvoda volt az, amely az óvodai mellett nem biztosít bölcsődei ellátást is – emlékeztetett a városvezető.

Ez viszont már nem sokáig lesz így, hiszen az uniós helyreállítási forrásból származó 360 millió forintos támogatás révén két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét kap a Gyöngyszemek.

Az építkezéssel viszont iparkodni kell. Mindössze hat hónap áll rendelkezésre, hogy a ma még füves terület helyén bölcsőde álljon. Decemberben pedig már a város kezében kell lennie a működési engedélynek is.

– Nem lesz könnyű projekt. Nagyon rövid határidővel kell teljesíteni. Ez nagyon precíz munkát kíván mindenkitől – figyelmeztetett Pető Zsolt, hozzátéve mindezen munka végeztével viszont egy komplex intézményük lesz, amelyre büszke lehet majd a város.

Földi László, a térség parlamenti képviselője arról szólt, a magyar kormány egyedülálló családtámogatási rendszert dolgozott ki, melyhez az abonyi bölcsődei fejlesztés is kapcsolódik.

Az alapkőletételen az Abonyi Pingvines Óvoda néptánccsoportja adott előadást. A gyerekek a mindenki által ismert Bújj, bújj zöld ág! dallamaira vonultak ki táncolni. És ha minden a tervek szerint halad, mire jövőre „kibújnak a zöld levelecskék”, már nem csak az aranykapu lesz nyitva, de az új abonyi bölcsi ajtaja is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában