Szakképzés

2024.04.18. 17:25

Letették az új tanműhely alapkövét a szolnoki gépipari technikum udvarán – galériával és videóval

„Szolnokon bölcsődétől az egyetemig, de akár a munkahelyig!”, hangzott el a helyben maradást ösztönző sajátos „pályaválasztási tanácsadás” több felszólalótól, több alkalommal is csütörtökön délután a Szolnoki Szakképzési Centrum (SZSZC) Jendrassik György Gépipari Technikum udvarán zajló alapkő-letételi ünnepségen.

Mészáros Géza

Ez év február elején a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum tornacsarnoka volt a házigazdája annak a központi bejelentésnek, miszerint elkezdődött az ország egyik gigaberuházása. Ott hangzott el, hogy összességében közel százmilliárd forintból hazánk tizennyolc településén, harmincnégy helyszínen épülnek, vagy újulnak meg, illetve bővülnek a szakképzési centrumok tanműhelyei, valamint infrastruktúrái, továbbá eszközbeszerzésre is jut az európai uniós és hazai közös forrásból.

alapkő-letétel, Szolnoki Szakképzési Centrum, Szalay Ferenc, dr. Kállai Mária
Alapkő-letételre gyűltek össze csütörtökön a város és az érintett jászkunsági települések vezetői, a hivatalok és intézmények képviselői
Fotó: Mészáros János

Közel egy hónappal ezelőtt, március közepén a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének alapkőletételével kezdődött az országos projekt Szolnokot érintő beruházás-sorozatának megvalósítása, a program során több mint hatmilliárd forintból fejlesztik a vármegyeszékhely és térsége szakképző rendszerét.

Április 18-án, csütörtökön délután már a következő alapkő-letételre gyűltek össze a város és az érintett jászkunsági települések vezetői, a hivatalok és intézmények képviselői. Az SZSZC Baross iskolája után a Jendrassik intézményben is jelentős fejlesztés kezdődött el. A létesítmény észak-keleti „sarkában” egy új, hétszáz négyzetméteres, kétszintes épületszárnyat építenek fel, amelyben tanműhelyeket, laborokat és szaktantermeket alakítanak ki, melyek megfelelő környezetet biztosítanak majd elsősorban a gépészet, valamint a specializált gép- és járműgyártás-ágazat tanulásához. E fejlesztéssel együtt az intézmény fűtésrendszerének korszerűsítése is megvalósul. Az összberuházás közel 1,7 milliárd forintot foglal magában a tervezett eszközbeszerzésekkel együtt.

Az elmúlt években és a közelmúltban új bölcsődéket, óvodákat, iskolákat épített vagy újított fel a város, illetve új szakokat biztosít a továbbtanuláshoz és szakképzéshez a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa is

– emlékeztetett Szalay Ferenc polgármester az elmúlt időszak beruházásaira.

– Városunkban kiválóan működik a bölcsődei és óvodai nevelés, az iskolai tanítás és képzés, valamint a felsőoktatási szakképzés. Szolnokon bölcsődétől az egyetemig, de akár a munkahelyig is kimagasló az egymásra épülő rendszer, amely azt biztosítja, hogy családoknak vagy egyéneknek nem szükséges életszakaszonként települést váltani, hiszen itt egy helyben megtalálhatja mindenki a számítását – fogalmazta meg lokálpatrióta gondolatát a városvezető.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arra mutatott rá, hogy míg Szolnokon a rendszerváltás utáni években emberek sora állt a helyi munkaügyi központ előtt álláshelyeket kutatva, addig napjainkban cégek és vállalatok sokasága rivalizál egymással a munkaerő-piacon, keresve a szakképzett munkaerőt.

– Képesítés nélkül nem könnyű manapság megélni, viszont tanult szakma birtokában a munkavállaló kedvére válogathat a jobbnál jobb feltételeket és jövedelmet biztosító munkahelyek között. Ezért is rendkívül fontos, hogy a kormány jelentős energiát és forrást szolgáltat a hazai szakképző-intézményfejlesztési programba.

Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár beszédében ígéretet tett arra, hogy olyan épületek, műhelyek és laborok létesülnek, amelyek a szakmatanítás és -tanulás fellegvárai lesznek.

Ezt követően Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja a Jendrassik intézményt érintő beruházás részleteit elemezte.

Megtudtuk, hogy a 2026 első negyedévére megvalósuló fejlesztések közül a Baross iskolát érintő új, kétszintes, modern tanműhely építése 3,3 milliárd, a Jendrassik iskola tanműhely építése 1,7 milliárdos forrásból valósul meg. A szolnoki Baross úton álló Digitális Közösségi Alkotóműhely épületének megvásárlása 75 millió forintba került. A Szolnoki SZC tizenegy (közte nyolc szolnoki, és egy-egy-egy jászberényi, martfűi és újszászi) iskolájában további egymilliárd forintot meghaladó eszközpark-fejlesztést hajtanak végre.

Az ünnepségen felszólalók és az intézmény képviselői ezek után Gúth Ferenccel, a Szolnoki Műszaki Szakképző- és Szakiskola nyugalmazott címzetes igazgatójával, a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola nyugalmazott címzetes docensével kiegészülve a Jendrassik technikum tornacsarnokának keleti sarkában elhelyezték az alapkövet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában