Projektnyitó

2024.03.20. 17:12

Alapkőletétel: elrajtolt a szolnoki szakképzés gigaberuházása – videóval, galériával

A Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének szerda délutáni alapkőletételi ünnepségével kezdődött annak a projektnek a megvalósítása, melynek keretében több mint hatmilliárd forintból fejlesztik Szolnok és térsége szakképzőrendszerét.

Mészáros Géza

Ez év február elején a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum tornacsarnoka volt a házigazdája annak a központi bejelentésnek, miszerint elkezdődött az ország egyik gigaberuházása. Ott hangzott el, hogy összességében közel százmilliárd forintból hazánk tizennyolc településén, harmincnégy helyszínen épülnek, vagy újulnak meg, illetve bővülnek a szakképzési centrumok tanműhelyei, valamint infrastruktúrái, továbbá eszközbeszerzésre is jut az európai uniós és hazai közös forrásból.

NB SZC alakpkő (23 of 26)
Pölöskei Gáborné, dr. Kállai Mária, Szalay Ferenc, Hicsó György és dr. Anisits Ferenc helyezték a földbe a Baross tagintézmény új tanműhelyének alapkövét
Fotó: Nagy Balázs

Mindebből a tizenegy tanintézményt működtető Szolnoki Szakképzési Centrum fejlesztéseire több mint hatmilliárd forint jut.

Már hagyománya van Szolnokon a minőségi szakképzésnek

Március 20-án délután már a Szolnoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola udvarán ünnepélyes alapkőletételre is sor került.

Az alapkőletételi ceremónia előtt köszöntőbeszédek hangoztak el.

Szalay Ferenc polgármester emlékeztetett a Stadler svájci székhelyű vasútijármű-gyártó cég Szolnokra érkezésére, mikoris a vállalat cégvezetése hegesztő-szakemberek meglétéhez kötötte a helyi ipari parkba történő betelepülését. Akkor, 2007-ben Gúth Ferenc, a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola igazgatója hegesztő-képzést indított az általa irányított intézményben. Az alapkőletételi rendezvényen is megköszönte az eseményen jelen lévő volt igazgatónak a „gyorsreagálását”.

A városvezető a múltidézésével arra célzott, hogy a városba települő cégek mindegyike megtalálja a számítását a helyben lévő szakképző rendszer színvonalának és rugalmasságának köszönhetően.

A pedagógusok nélkül nem működne a képzési rendszer

Szalay Ferenc arról számolt be, hogy Szolnok működését a helyi cégek (2024-re tervezett) tizenegy milliárd forintos iparűzési-adóbevétele is segíti, mely szám a huszonöt, többségében nagyobb megyei jogú város mezőnyében a tizenegyedik helyre sorolja a jászkunsági vármegyeszékhelyet. Elmondta azt is, hogy a Debreceni Egyetem immáron műszaki képzést is elindító Szolnok Campusában ismét ezer fölötti a hallgatói létszám.

A beruházást képviselő Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné arról szólt, hogy 2019-ben megszületett az új szakképzési törvény, mely három lábra állította a szakképzési rendszert. Ennek egyik oszlopa volt megújítani az oktatás módszerét, a tananyagok tartalmát. A másik a humánerőforrás megtartása és képzése. Mint hangsúlyozta, jól felkészült és képzett, és jól megfizetett pedagógus-állomány nélkül nem működne a képzési rendszer, és mindezen elemeket a közelmúltban igyekezett rendezni a kormány.

Ötmilliárd forint jut két szolnoki tanműhely megépítésére 

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arról szólt, hogy kiváló alapokra épül a térségi szakképző rendszer. A korábbi pedagógusok és szakemberek is remekül helytálltak, és napjaink minőségi oktatói és szaktanárai is a hazai képzés magas színvonalát biztosítják.

Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja az intézményeket érintő beruházás részleteit elemezte. A 2026 első negyedévére megvalósuló fejlesztések közül a Baross iskolát érintő új, kétszintes, modern tanműhely építése 3,3 milliárd, a Jendrassik iskola tanműhelyépítése 1,7 milliárd forrásból valósul meg. A szolnoki Baross úton álló Digitális Közösségi Alkotóműhely épületének megvásárlása 75 millió forintba került. A Szolnoki SZC tizenegy (közte nyolc szolnoki, és egy-egy-egy jászberényi, martfűi és újszászi) iskolájában további egymilliárd forintot meghaladó eszközpark-fejlesztést hajtanak végre.

A beszédeket követően Pölöskei Gáborné, dr. Kállai Mária, Szalay Ferenc, Hicsó György és az ünnepségen jelen lévő dr. Anisits Ferenc, Szolnok Széchenyi-díjas díszpolgára a Baross tagintézmény udvarán ünnepélyes keretek között helyezte a földbe az új tanműhely alapkövét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában