Programkavalkád

2024.05.26. 16:00

A hagyományok idén is összehozták a helyi és a határon túli közösségeket Jászboldogházán – galériával

Remek hangulat, ízletes ételek és torokszaggató nedűk, kulturális és szórakoztató programok – ezek jellemezték a Hagyományok Hétvégéjét a Bartal tanyán.

Illés Anita

Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Jászföld Hagyományőrző Egyesület szombaton a Hagyományok Hétvégéje programsorozatot Jászboldogháza határában, a Bartal tanyán. A közösség fontos feladata a magyar lovas kultúra, a jász hagyományok és az elfeledett népi mesterségek feltárása és bemutatása. A gasztronómiai élményekben és kulturális kincsekben bővelkedő programot a határokon átívelő összetartozás, a közösségek erősítése és az értékátadás jegyében szervezték meg. 

program, Hagyományok Hétvégéje
Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Hétvégéjét a Bartal tanyán
Fotó: Pesti József 

– Tizenöt évvel ezelőtt hucul lovas versennyel indult a Hagyományok Hétvégéje. Céljaink között szerepel többek között a lovas hagyományok átörökítése a fiatalok számára. Immár tizennégy éve helyet adunk a vármegyei fogathajtó verseny első fordulójának. Ebben az évben negyvenhét fogat nevezett a versenybe – mondta a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Pesti Róbert, a Jászföld Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte: a rendezvény ma már nem csak a jászsági közösségekről, hanem a nemzetközi kapcsolatokról is szól, hiszen erdélyi, vajdasági és lengyel csoportokat is vendégül látnak. Simó Dezső Szabolcs, az erdélyi Szentábrahám polgármestere gratulált a jubiláló rendezvényhez, melyet összefogással és sok-sok munkával lehet évről évre megvalósítani. 

A szervezők minden korosztályra gondoltak, kicsik és nagyok egyaránt találhattak számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Már a kora délelőtti órákban ínycsiklandó illat lengte be a környéket, tizenhat bográcsban főzték a finomabbnál finomabb ételeket. Közben pedig a színpadon egymást követték az előadások, a jó ebédhez nóta szólt népszerű nótaénekesek közreműködésével. 

A nap folyamán fellépett többek között Sissy, a Sláger TV énekesnője, a Dream Dance Mazsorett és Show Tánccsoport, a Kisberek Néptánc Csoport, a Napsugár Óvoda és Mini Bölcsőde, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Szent György Katolikus Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csoportja. Nagy sikert aratott a Csillagvirág Énekkar, a Kalotaszegi Bokrétás Néptáncegyüttes, az Aranytorkú Férfikar és a Hidi Népdalkör is. 

A fesztivált pálinkamustra, a Boldogházi Vadásztársaság és az Alattyáni Vadásztársaság interaktív kiállítása, játszóház, kézművesek vására és mesterségek bemutatója színesítette. Este koncertekkel várták az érdeklődőket, sztárvendégként Bibi, az egykori Bestiák énekesnője, Bebe és a Retro Zóna zenekar lépett színpadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában