Sportközpont

2024.05.25. 15:54

Évszázados ugrás Karcagon: közel tízmilliárd forintos beruházást adtak át – galériával

Átadták Karcagon a Liget úti Sport- és Szabadidőközpontot. Az ünnepélyes eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett. Szepesi Tibor, Karcag polgármestere beszédében köszönetet mondott a kormány támogatásáért.

Daróczi Erzsébet

A Liget úti Sport- és Szabadidőközpont a kormány 9,5 milliárd forintos támogatásával újult meg. Az ünnepélyes átadását szombaton sportágválasztó nappal egybekötve tartották meg egy zenés bemelegítő tornát követően.

sportközpont
Megújult és kibővített sportpályák is várják a látogatókat a szombaton ünnepélyesen átadott létesítményben
Fotó: Daróczi Erzsébet

– 2022. március 28-án, az alapkőletételkor úgy fogalmaztam, hogy az volt az a rendezvény, ahol talán a legnagyobb fordulópontjához érkezett a város sportja. Ma még nagyobb fordulóponthoz, egy hatalmas mérföldkőhöz értünk – kezdte beszédét Szepesi Tibor polgármester, aki szólt arról, hogy az elmúlt időben sokat tettek a sportért.

– Sportpályáinkat felújítottuk, bővítettük, megújítottuk a mai kor követelményeinek megfelelően. Elkészítettük az amatőr sport számára is használható szabadtéri kosárlabdaliget pályáit, kézilabdapálya épült Kiskulcsoson, erdei futó- és kerékpáros pályákat valósítottunk meg, az Erzsébet-ligetben kerékpáros pumpapálya várja az érdeklődőket. Játszótereket adtunk át, újítottunk meg szerte a városban, modern tájfutópályát építettünk. Itt, a Sportcentrumban ma más dimenzióba lépünk, új korszak, új sportélet kezdődik. 

Úgy is fogalmazhatnék, egy évszázadot ugrottunk az eltelt két év alatt

– jelentette ki a városvezető, majd felidézte az előzményeket.

– Két éve Varga Mihály pénzügyminiszter a városházán jelentette be a Liget úti Sport és Szabadidőközpont felújításának tervét, aztán hihetetlen sebességgel kezdődtek a tervezési, építési munkák. Megvalósítás támogatásáról Magyarország kormánya 2022 márciusának elején döntött, miszerint 9 milliárd 186 millió 20 ezer 54 forint biztosításával, a projektet kiemelt kormányzati beruházássá minősítették. A most átadásra kerülő épületegyüttes három jól elkülönülő részből áll az amatőr és szabadidő és a versenysport érdekeit szolgálva. Mától azon kevés települések közé fogunk tartozni, ahol önálló birkózó és asztalitenisz terem működik. A centrumot egy világszínvonalú, gyepszőnyeggel borított labdarúgópálya, és egy rekordán borítású atlétikai edzőpálya teszi teljessé. Van játszótér, parkoló és kerékpártároló, az épületek energetikai és biztonsági berendezései gazdaságos és biztonságos üzemelést tesznek lehetővé – sorolta Szepesi Tibor, majd megköszönte minden közreműködő munkáját.

A mai nap a karcagi sporttörténelem aranyszámokkal írt dátuma lesz. 

– Hosszú évtizedekre fogja meghatározni városunk szabadidős, diák és versenysportját. A sportfejlesztések nem érnek véget, új eredményjelző tábla beszerzésére is sor kerül, hamarosan elkezdődik a Városi Sportcsarnok energetikai felújítása, két edzőpályát fogunk kialakítani a Lógerben a B pályánál, amire a Karcagi Sportegyesület labdarúgó eredményei alapján a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO pályázatától a forrás rendelkezésünkre áll – hangzott el.

– Az előbbi vastaps minden kitűnő sportolónak és a karcagi csapatkapitánynak is szólt. Szepesi Tibor, mint karcagi csapatkapitány megérdemli az elismerést, hiszen a város mint egy kitűnő magasugró atléta nekirugaszkodott, futott és olyan magasságot tudott átugrani, amire sokan nem számítottak. Karcag olyan város, közösség, amely olyan teljesítményt tud mutatni, amelyre nagyon kevesen képesek. Karcag átugrott egy hatalmas lendülettel a 20. századból a 21. századba – mondta F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

– Kívánom a fiataloknak, hogy minél többet járjanak ide, szeressék a várost, s ha egyetemista, főiskolás korukban elkerülnek, mindenképpen jöjjenek vissza, mert nem csak felnőni jó itt, hanem itt is élni, családot felnevelni. Mindenkinek gratulálok, hajrá Karcag – fogalmazott a képviselő.

– Ha körülnézünk ebben a stadionban, ahogy polgármester úr utalt rá, egy régi dolog maradt az előzőből, az eredményjelző, van még munka. Ettől a naptól kezdve Karcag és a környékbeliek két részre oszlanak, vannak, akik még ismerték a régi stadiont, pályát, amit hatvan éven keresztül ismerhetett minden karcagi fiatal és most elindult egy új korszak, amikor olyan gyerekek születnek és nőnek fel, akiknek már csak ez a stadion lesz a karcagi stadion – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint megérkeztünk a 21. századba, s ez így van jól.

– A sport-, kulturális fejlesztések, vagy akár vallási épületek fejlesztései adják a nemzeti identitásunkat, melyek ugyanúgy hozzátartoznak a karakterünkhöz, mint a déli harangszó, a birkaétel az ünnepi asztalon, vagy a gyerekeink néptánca egy-egy rendezvényen, vagy egy kunsági hímzés, szőttes. Ezek adják meg azt a terepet, ami bennünket magyarokká, és itt Karcagon nagykunokká tesz – szögezte le Varga Mihály.

– Örömmel mondhatom, hogy a kormány miközben vannak sportfejlesztéseink, arról sem felejtkezik el, hogy a meglévő kórházakat, egészségügyi intézményeket is támogassa, s ezt folytatni fogjuk – ígérte a miniszter, aki szerint minden egyes beruházás befektetés a jövőbe, a következő generációk egészségébe, sportjába és befektetés a következő generációk nemzeti identitásába, szuverenitásába.

Varga Mihály, majd Koncz Tibor esperes megáldotta, Veress Zoltán plébános megszentelte az új létesítményt, amiben a gyerekek és felnőttek kipróbálhatták a sportágakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában