Török kori móka

2024.05.29. 19:55

Vidám gyerekek hada vette birtokba a szolnoki vár játszóterét – videóval

Nemcsak a kedden felavatott vár látogatható a vármegyeszékhelyen, hanem a mellette található Nyári Lőrinc-játszótér is használható. A szolnoki vár játszótere állandóan nyitva tart.

Mészáros Géza

Ünnepélyes felavatása után, május 28-án délután hivatalosan is átadták a szolnoki vár látogatóközpontot a Zagyva-parti Nyári Lőrinc-híd lábánál. Az Álmosdi Árpád és Csendes Mónika, az Ártér Építész Műterem építészei által tervezett és a MÉD Europa Design belsőépítészeti különdíjjal elismert építmény és szolgáltatásai kedden kora délutántól fogadja a vendégeket.

szolnoki vár, játszótér, gyerekek
Gyerekkel népesült be a szolnoki vár melletti játszótér
Fotó: Nagy Balázs

A várba belépők a Várkapu Kávézón keresztül mehetnek csak tovább, mely – hasonlóan a látogatóközpontéhoz – a hétfői szünnap kivételével minden nap 10 órától nyitja meg kapuit, és a pénteki, szombati 20 órás zárásokon kívül naponta 18 óráig várja a látogatókat.

Parkoló is létesült a szolnoki várhoz

A másfélmilliárd forintos európai uniós forrásból megvalósult szolnoki kortárs vár egyik támogatói része volt az idegenforgalmi látványosságnak készült létesítményhez kötelező elemként megépült Pólya Tibor úti 32 férőhelyes parkolótér, amely a hivatalos átadásig, illetve a közeljövőig, bármely jármű számára ingyenesen használható. A későbbiekben közgyűlési döntés határozza meg a parkolóterület igénybevételének körülményeit.

A vár környezetéhez jól illeszkedik az új játszótér kinézete
Fotó: Nagy Balázs

A vár látogatóközpont, a Szolnoki Művésztelep, és a Damjanich János-emlékmű által körbevett, kerítéssel körbekerített Nyári Lőrinc-játszótér azonban már május 28 óta látogatható. A gyermekek és szüleik már a hivatalos átadás utáni órákban birtokba vették a török kori várelemekkel gazdagított játszóteret.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában