Turisztikai fejlesztés

2024.05.30. 12:00

Túraközpont épül a szélmalomhoz, még vonzóbbá válhat Kengyel

Mosdókkal, fogadóhelyiséggel, valamint szabadtéri konyhával ellátott közösségi tér épül a felújított bagimajori szélmalom és kúria mellé Kengyelen. A túraközpont kialakításának projektindító rendezvényére szerdán került sor a helyszínen. A turisztikai fejlesztés 250 millió forintos pályázati forrásból valósul meg.

Molnár-Révész Erika

A páraltlan bagimajori szélmalom már most vonzó célpont, a jövő évben épülő új túraközpont plusz kényelmi szolgáltatást nyújt majd a látogatók számára

Fotó: Mészáros János

Bár a 2021-ben felújított bagimajori szélmalom és kúria már most is népszerű a látogatók körében, az önkormányzat még vonzóbbá tenné a turisták számára egy kényelmi szolgáltatásokat nyújtó túraközpont kialakításával. A beruházás a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatának 250 millió forintos forrásából valósul meg, ünnepélyes projektnyitóját szerdán tartották a helyszínen.

túraközpont, szélmalom, kengyel
A 250 millió forintos beruházást szerdán jelentette be Gál József polgármester (balra) Herczeg Zsolt országgyűlési képviselővel
Fotó: Szabó Ferenc

– Egy 50 négyzetméteres fogadóterem épül majd itt mosdóhelyiségekkel, ahol a túrázók, kerékpározók tisztálkodni is tudnak majd. Az épület végében egy grillteraszt és egy kemencével ellátott szabadtéri konyhát alakítunk ki, mely egyrészt a turisták számára készül, másrészt a mi szempontunkból is fontos, ugyanis a felújított kúriát rendszeresen bérlik ki esküvők miatt – ismertette a részleteket szerdán tartott sajtótájékoztatóján Gál József polgármester.

Különleges szálláshelyeket is kap a túraközpont 

Mint azt a településvezető elmondta, a mosdási lehetőség mellett különleges szálláshelyeket is kialakítanak majd, mégpedig két, egykor filmdíszletként szolgáló cirkuszi kocsiból. A Kengyel-Bagimajor Turisztikai Központ fejlesztése ezzel még nem áll meg, a túraközpont kialakítása még csak az első üteme.

– A hosszútávú turisztikai fejlesztés első ütemének megvalósításával a célunk, hogy folyamatosan, napi 24 órában elérhető szolgáltatásokat biztosítsunk a látogatóknak, továbbá hogy indítási pontként szolgálhasson helyi túravezetők számára. A későbbiekben egy főzőkonyhát is kialakítanának a kúria épületén belül. Kapcsolódó jövőbeli fejlesztési cél még az Erzsébet-ligetben egy vizes élőhely és egy tanösvény kialakítása – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, a túraközpont kivitelezési munkálatai várhatóan jövő évben kezdődhetnek el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában