Tiszafüred

2024.05.25. 11:25

A világ valamennyi katedrálisában zenéltek már, Rómában háromszoros sikert arattak Samodaiék

Három koncert egy este alatt az olasz fővárosban. Samodai Bence János trombitaművész és az ózdi Dóbisz Áron orgonaművész május 18-ai fellépései hatalmas sikert arattak. A két fiatal különleges koncerteket adott mindössze pár óra leforgása alatt Rómában, amelyekről Samodai Bence János trombitaművészt, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatóját kérdeztük.

Köllő Judit

Az olasz főváros varázslatos hangulatába csöppenhetett bele a két magyar művész, a tiszafüredi Samodai Bence János trombitaművész és az ózdi Dóbisz Áron orgonaművész. 

A fiatal zenészek első megállója a grandiózus San Paolo fuori le mura, Róma második legnagyobb bazilikája volt, ahol a délután folyamán adtak hangversenyt. Ezt követően a Filharmónia Magyarország orgonák éjszakája programjának keretén belül az egyik leghíres barokk templom, az Il Gesu adott otthont előadásuknak. Az est záróakkordjaként tizenegy órakor a római Liszt Intézet gyönyörű Falconieri Palotájában ünnepeltek egy éjszakai hangversennyel az olasz múzeumok éjszakája program keretein belül. 

zene, orgonaművész, koncert
(Balról jobbra) Samodai Bence János trombitaművész és Dóbisz Áron orgonaművész
Forrás: Beküldött fotó

– Koncertjeink repertoárja a virtuóz barokk versenyművek mellet egyedülálló módon magyar kortárs darabokat is bemutat, többek között Karosi Bálint, Nagy István, Balázs Árpád tollából – emelte ki Samodai Bence János, trombitaművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója. – Ezzel szeretnénk hozzájárulni a magyar zenei kultúra nemzetközi népszerűsítéséhez.

három kncert,ozország,orgonaművész
Három koncert egy nap alatt, ez jellemezte a két magyar művész május 18-ai fellépéseit
Forrás: Beküldött fotó

Másnap reggel Dóbisz Áron orgonaművész játszhatott Ferenc pápa pünkösdi miséjén egy záró darabot, amíg Samodai Bence János a kórusban szerepelt a Vatikán Szent Péter Bazilikájában. A duó ezt követően Campobassóba utazott, ahol Samodai Bence János tartott mesterkurzust a Lorenzo Perosi zeneművészeti főiskolán.

– Hatalmas megtisztelés, hogy olyan meghatározó helyszíneken játszhatunk, mint a San Paolo fuori le mura, az Il Gesu, a Szent Péter Bazilika és a római Liszt Intézet – mesélte boldogan a fiatal művész. – Áronnal közösen már 2019 óta járjuk a világot, állandó orgona-trombita duóként. Koncertjeink során eljutottunk már a szegedi Dómba, a temesvári Milleniumi Katedrálisba, a molfettai Madonna dei Martiri bazilikába, a mestrei Chiesa di Santa Rita és a torontói St. James Katedrálisokba is.

A duó egy újabb fantasztikus albummal is előrukkolt, amely a Bornemissza Péter díjas „Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell”. Közös munkájuk gyümölcseként tekintenek e remekműre, amelyről nagy büszkeséggel meséltek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában