Elismerés

2024.06.21. 10:30

A fazekasmester különleges alkotásaival hódít, melyekért nemrégiben több díjat is nyert

Nemrégiben két elismeréssel jutalmazták a tiszafüredi Nagyné Török Zsóka keramikust. A fazekasmester nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakot követően újabb lendülettel és hálával fordul hivatása, a fazekasság felé.

Köllő Judit

Két elismerést is kapott az elmúlt időszakban Nagyné Török Erzsébet, tiszafüredi fazekas

Fotó: Tiszafüredi Önkormányzat

Nagyné Török Erzsébet fazekasmester munkáját két elismeréssel is jutalmazták az elmúlt hónapokban. Hivatásáról és különleges formát öltő, kerekded alkotásairól beszélgettünk a tiszafüredi népi iparművésszel.

fazekasmester
Nagyné Török Zsóka fazekasmester a VII. Jászkun Emlékülésen “Jászkunságért” elismerő oklevéllel távozhatott, amelyhez Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere is gratulált
Fotó: Tiszafüredi Önkormányzat

Gömbölyű és kerekded formák, kedves arcok és különleges színhasználat jellemzi a tiszafüredi fazekasmester munkásságát

– Nagyon szeretek miskakancsókat készíteni – mesélte a tiszafüredi fazekas. – Igen nehéz megformázni őket, hiszen szép kerekded alakot kell létrehozni. Szeretem a kedves arcukat, a megalkotott mimikát és azt, hogy belemélyedhetek a vonásaikba. A legjellemzőbb rám és az alkotásomra, vagyis a „Török Zsókásságomra” az az, hogy szép, gömbölyű formákat tudok létrehozni, ami nagyon jó érzés, hiszen ez nem egy egyszerű feladat. 

Május elején, a VII. Jászkun Emlékülésen “Jászkunságért” elnöki elismerő oklevelet vehetett át Nagyné Török Zsóka tiszafüredi fazekas, népi iparművész. E hónap végén pedig a XIV. Alföldi Fazekas Triennalé külköndíjjával ismerték el a tiszafüredi alkotó munkáját.  

– Egy elég nehéz időszakon mentem keresztül az elmúlt három évben – mesélte elérzékenyülve Nagyné Török Erzsébet. – Egy súlyos betegség övezte ezt a periódust, aminek hatására teljesen megváltozott az életem. Ez a néhány év sok olyan megpróbáltatást sodort elém, ami miatt csak nagyon keveset, vagy szinte egyáltalán nem tudtam dolgozni. A szívem mélyéig hatol viszont a gondolat, hogy az elmúlt hónapokban két elismerésre is érdemesnek tartottak. Mindez azt üzeni számomra, hogy van helyem a világban és tovább kell folytatnom az eddig végzett alkotói tevékenységem. 

A fazekast számos megpróbáltatás érte az elmúlt években. Az élet viszont adott számára még egy lehetőséget, hogy tovább alkothasson

– Bár nem egyszerű beszélnem ezekről a dolgokról és mélységét tekintve nem is szeretnék, mégis úgy hiszem néhány gondolatot meg kell osztanom – gondolt vissza egy nehezebb időszakra Erzsébet. –  Az én történetem is azt példázza, hogy nincsenek véletlenek. Hosszú ideje tartó munkám során kialakítottam magamnak egy nyitott műhelyt Tiszafüreden. A térségben az elsők között nálam volt lehetősége az embereknek bepillantást nyerni egy fazekas mindennapjaiba. Három évvel ezelőtt azonban megtudtam, hogy vajnyi kevés esélyem van életben maradni. Számos vizsgálatra jártam, aminek eredményei hónapokba teltek. Egyik nap egy hölgy várakozott a kapum előtt. Elmondta, hogy a helyi étteremben megpillantotta a tyúkos fűszerkészletem, amibe azonnal beleszeretett. Beinvitáltam és beszélgetésbe elegyedtünk.  Kiderült, hogy belgyógyász. Attól a pillanattól kezdve a szárnyai alá vett és megmentette az életem. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában