Figyelmeztetés

2024.06.18. 14:15

Itt van az első: szerdától hőségriasztás lép érvénybe

Az elkövetkező napokban jócskán harminc Celsius-fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, ezért szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe.

Rimóczi Ágnes

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére június 19-én (szerda) nulla órától június 22-én (szombat) éjfélig. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, melyben felhívja a lakosság figyelmét, mire kell figyelni ebben az időszakban.

hőségriasztás,
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

A hőségriasztás nem játék, vegyük komolyan

– A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Kérünk mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem – sorolja a legfontosabb tanácsokat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Gyermek és állat ne maradjon az autóban!

Mukics Dániel hangsúlyozza: aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. – Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – emeli ki a szakember.

Vigyázzunk a tűzgyújtással is!

A közlemény a tűzgyújtási szabályokra is kitér. Eszerint fontos szabály, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. 

Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

 Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

Ha vész van, jelez a VÉSZ

– Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról – ajánlja a lakosság figyelmébe tájékozódási lehetőségként a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában