Beavatkozás

2024.06.19. 10:30

Kárelhárítás Kiskörén: több száz köbméter hulladékot szedtek ki a Tiszából

Az árhullámokkal ismét jelentős mennyiségű, kommunális hulladékkal keveredett uszadék torlódott fel a Kiskörei vízlépcsőnél. Ezért kárelhárítás keretében mentesítik a Tiszát.

Rimóczi Ágnes

A tavasz folyamán nem vonult le olyan árhullám a Tiszán, amely miatt meg kellett volna szüntetni a duzzasztást a Kiskörei vízlépcsőnél, így kommunális hulladékkal keveredett uszadék halmozódott fel a vízlépcső felvízi oldalán, amelyet a kárelhárítás során terveznek eltüntetni a vízből.

kárelhárítás, kisköre
Kárelhárítást végez a Kötivizig Kiskörénél a Tiszán
Forrás: A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Facebook-oldala

Kárelhárításba kezdenek

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint mind a környezet megóvása, mind pedig a vízügyi létesítmények biztonságos üzemeltetése elengedhetetlenné teszi a feltorlódott katré (a szél és a hullámverés, illetve árvíz hatására a csendesebb part menti vízfelületeken összeverődött növényi eredetű törmelékanyag, uszadék) eltávolítását. 

Június 3. óta harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség keretében mentesítik a Tiszát

 – közölte az igazgatóság sajtóosztálya.

– A műtárgynál megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az elmúlt években már bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig jégtörő hajó vontatja a Kiskörei szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjében kialakított rakodótérhez. Az itt deponált anyagokat PET-kalózok közreműködésével szelektálják – részletezték a munkálatokat az illetékesek.

Megtudtuk, hogy a Kötivizig munkatársai a vízminőségi kárelhárítás kezdete óta tíz köbméter kommunális hulladéktól, 36 (erdei) köbméter uszadékfától és 185 köbméter egyéb szerves anyagtól szabadították meg a folyót. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában