Méltatták

2024.06.15. 15:00

Lakatos Béla életével is példát mutatott, emléktáblát avattak a tiszteletére

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezésére közadakozásból emléktáblát állítottak a köztiszteletben álló főorvos, Jászfényszaru díszpolgára tiszteletére, aki közel negyven éven át végzett magas szintű gyógyító és közéleti munkát a városban. A Szent-Györgyi Albert Egészségközpont falán elhelyezett fekete gránit emléktáblát Dr. Lakatos Béla (1934-2023) születésének 90. évfordulóján leplezték le a minap.

Illés Anita

Az ünnepségen Győri János Bertalan alpolgármester idézte fel dr. Lakatos Béla főorvos munkásságát. - Közel negyven éven át végzett magas színvonalú gyógyító, megelőző és közéleti munkát. Személyét általános közmegbecsülés, tisztelet övezte. Nemcsak orvosi munkája volt kimagasló, hanem a településfejlesztésben is aktívan részt vett. Két orvosi rendelő megépítésénél működött közre – emlékezett vissza az alpolgármester. 

Lakatos Béla emléktábla
A FÉBE kezdeményezésére emléktáblát avattak Dr. Lakatos Béla főorvos tiszteletére Jászfényszarun
Fotó: Pesti József

Kiemelte, hogy 1965-ben dr. Lakatos Béla iránymutatásával épült meg a modern rendelő a Bajcsy-Zsilinszky úton. Húsz évvel később egy új orvosi rendelő megépítése vált szükségessé, mivel a régit a település kinőtte. 1984 és 1987 a doktor úr szakmai közreműködésével valósult meg a beruházás. Kapcsolatai segítségével korszerű berendezésekkel szerelték fel a rendelőt, ahol több mint tíz évig gyógyította a betegeket. 

– Ezzel párhuzamosan mindent megtett annak érdekében, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úti régi rendelőből bentlakásos szociális intézményt alakítsanak ki. 2014-ben újabb mérföldkő következett, hiszen ekkor a kor követelményeinek megfelelően felújították és bővítették a rendelőt – tette hozzá Győri János Bertalan.

Széleskörű műveltséggel rendelkezett Dr. Lakatos Béla

A köztiszteletben álló orvos emléktáblája jelzi az utókor számára, hogy Jászfényszarun élt Dr. Lakatos Béla, aki nagyban hozzájárult a város fejlődéséhez. Az eseményen Tóth Tibor, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) elnöke is méltatta a főorvost. 

– Általános műveltséget a budaörsi kéttannyelvű, német-magyar iskolában, majd a budafoki premontrei gimnáziumban szerzett. Az orvosi egyetemet Budapesten végezte, sebészetre szakosodott. Lakásgondjai megoldása miatt pályázott vidékre. Feleségével, aki mindvégig mellette állt és segítette orvosi munkáját, hatvanhárom évvel ezelőtt érkeztek Jászfényszarura. Szorgalmazta és példamutatóan végezte az egészségügyi szűrővizsgálatokat, felvilágosító előadásokat. Széleskörű, sokszínű műveltséggel rendelkezett, kiemelten a képzőművészet, az irodalom, a történelem, a zene és a színház iránt érdeklődött. Szeretett utazni, feleségével öt földrész számos országában járt. A gránit emléktábla lézerrel gravírozott képéből a rá jellemző nyugalom, intelligencia és pedáns megjelenés árad – ezekkel a szavakkal emlékezett Tóth Tibor. 

Mint mondta, a Tóásó Tibor kőszobrász által készített emléktáblát a FÉBE kezdeményezésére, az önkormányzat hozzájárulásával és 44 magánszemély támogatásával állították. A rendezvényen Dr. Jakus Zoltán nyugalmazott kórházigazgató, osztályvezető főorvos, Jászberény díszpolgára is megemlékezett Dr. Lakatos Béláról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában