Körkép

2024.06.13. 17:25

Nyári táborok: akadnak még üres helyek – mutatjuk a legjobb megoldásokat

Kísérletezés, sportolás, kézműveskedés... A szemfülesebb és előrelátóbb szülők már áprilisban, májusban legfoglalták gyermekeiknek a nyári táborokat. A legtöbb turnus már betelt, de a tanév utolsó heteiben még akadnak lehetőségek a kisebbek és nagyobbak számára, hogy a szünidőt hasznosan töltsék el.

Pakainé Pusztai Nóra

Alig volt vége a tavaszi szünetnek, a szolnoki szülők többsége azon töprengett, hogyan telik majd a nyár a kisiskolás gyermekük számára. A nyári táborok egy részére hamar kikerült a megtelt tábla... 

nyári táborok,kézműveskedés
Izgalmas kísérletekkel tölthetik szabadidejüket a nyári táborokban a diákok
Fotó: Nagy Balázs

– Bár a szünet nagyobb részét itthon töltöm a gyerekekkel, ezzel együtt is kerestünk nekik táborokat. A közösségre és az élményekre szükségük van, illetve ilyenkor készülők fel én is a nyár további napjaira – mondta Balogh Dóra, aki férjével három gyermeket nevel Szolnokon. Családjukban szívesen választják a sporttáborokat, idén a fiuk a horgászatot próbálja ki. 

Sportokra is készülhetnek a nyári táborok résztvevői 

Erdélyi Gyuláné, a Szolnoki Sportcentrum sportiskolai igazgatóhelyettese korábban elmondta, idén a családok atlétika-, kajak-kenu-, evezés-, dzsúdó-, vívás-, röplabda-, kosárlabda-,  óvodás és újdonságként most először horgásztábor közül választhattak. Bár a táborokra sok jelentkező akadt, az aktuálisan szabad helyekről az intézmény közösségi oldalán és honlapján még tájékozódhatnak a szülők. 

A gyöngyfűzés és az agyagozás is rendkívül kedvelt

A helyzet hasonló a Napsugár Gyermekházban is, ahol a weboldalukat pörgetve már alig akad egy-két lehetőség azoknak, akik kézműves foglalkozásokon töltenék szabadidejüket.

Csehné Kovács Sarolta, a Napsugár Gyermekház vezetője elmondta, nagyon várják már a táborok kezdetét. 

– A jelentkezési felületen még néhány hely foglalható, folyamatosan kelnek el. Aki nem jutott be valamelyik, számára kedvelt foglalkozásra, telefonon fel tud iratkozni várakozónak, amint lesz hely, értesítjük – emelte ki. Idén a gyöngyfűzés és az agyagozás a legkedveltebb a tevékenység, az új műhelyfoglalkozások közül az élményfestés telt meg leghamarabb.

– A második éve működő rendhagyó témahetünkön ezúttal az ókori kultúrához kapcsolódunk játékos és kézműves tevékenységekkel, meglepetésekkel. A résztvevők között sok első táborozónk lesz, de a többség visszajáró. Bízunk benne, hogy idén is sok élményt tudunk szerezni a gyerekeknek, játékosan fejleszteni, közös értéket teremteni – tette hozzá.

A felsősök különböző szakmákba kóstolhatnak be

Idén sem maradtak ki a táborozásból a nagyobbak, rájuk egyebek mellett izgalmas kísérletek és robotépítés is vár. A Szolnoki Szakképzési Centrum idén hetedik alkalommal hirdette meg 8 szolnoki iskolájában (Baross, Jendrassik, Kereskedelmi, Kreatív, Pálfy-Vízügyi, Petőfi, Sipos, Vásárhelyi) az igazán népszerű pályaorientációs célú nyári napközis táborát. 

– A jelenleg 5., 6. és 7. osztályos diákoknak kínálunk hasznos és tartalmas elfoglaltságot a nyári szünet első heteiben – közölte Pogány Attila kommunikációs referens.

A lehetőségről a szülőket, a diákokat, az általános iskolai intézményvezetőket a KRÉTA rendszeren keresztül tájékoztatták április végén. A jelentkezéseket június 6-ig várták, és az összesített adatok szerint csaknem 70 diák jelentkezett a két turnusra.

– A tanulók négy napon át az említett 8 szolnoki iskolánkkal, az ott oktatott ágazatokkal, szakmákkal ismerkednek és vesznek részt különböző szabadidős- és sportprogramokon, naponta más-más intézményben. Két iskolát a diákok választhattak ki érdeklődési körüknek megfelelően, kettőt pedig mi jelöltünk ki. Az ötödik napon meglepetés programmal készülünk – vázolta a tematikát.

A táborok valamennyi intézményben ingyenesek és ebédet is biztosítanak a gyerekeknek. 

Martfűn és Újszászon is táborozhatnak az iskolások

Újdonság, hogy az idei nyári szünetben Martfűn, a Szolnoki SZC Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium szintén megszervezi napközis táborát július 2. és 5. között, és lesz tábor Újszászon, a Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikumban is július 1-3-ig. 

– Martfűn már betelt a 25 fős keret, de Újszászon június 20-ig még várják a jelentkezőket, a létszámot ott 20 főben maximálták – tájékoztatott Pogány Attila. 

A cél, hogy az érdeklődő általános iskolás fiatalokat megismertessék a megújult szakképzéssel, az iskolákban elsajátítható szakmákkal.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely sem maradhat ki

A Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye szintén hirdet kétszer ötnapos napközis tábort minden tanév nyári szünetében. Nem lesz ez másként idén sem, ezúttal:

  • július 8. és 12. között;
  • valamint augusztus 26. és 30. között

várják az elsősorban 6-7. osztályos gyermekeket.

– Az első turnust a „Szabadítsuk ki Zúzót a lakatlan szigetről!” mottóval hirdettük meg, erre június 21-ig lehet jelentkezni. A diákok „egy lakatlan szigetre sodródtak”, ahol egyetlen társuk a Szolnoki Szakképzési Centrum kabalafigurája, Zúzó, a bátor túlélő. Az 5 nap során a legmodernebb technológiák segítségével kell megoldani a kihívásokat, melynek végső célja, hogy kiszabadítsák Zúzót a szigetről. A 3D nyomtatás, lézervágás és egyéb alkotópedagógiai eszközök használatával új készségeket sajátíthatnak el, miközben izgalmas feladatokon, feladványokon keresztül fedezik fel az alkotás örömét – részletezte a tematikát Pogány Attila kommunikációs referens. 

A második turnus a hagyományos „Kölyökmérnök tábor”, ahová augusztus 9-ig lehet jelentkezni. A fő téma a robotika, az elektronika, a 3D-nyomtatás és a lézervágás lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában