Díjazás

2024.06.21. 19:00

Semmelweis nap: elismerések tömkelegét adták át az ünnepségen – galériával

Pénteken a Semmelweis-nap keretében a kórház névadójáról, Kátai Gábor gyógyszerész, nagykun orvostudorról is megemlékeztek a kórház és a róla elnevezett alapítvány vezetői.

Daróczi Erzsébet

A Déli temetőben lévő sírjánál dr. Nagy Linda idézte fel a Karcagon 1831. október 4-én született tudós életét. Kátai tanulmányait a pesti és bécsi egyetemeken végezte. 1860-tól huzamosabb ideig volt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főorvosa is. Az 1873. évi kolerajárvány idején kormánybiztosként dolgozott több megyében és a Nagy-Kunságban is. 1874-ben tette közzé sürgető hangú kiadványát a járványban szerzett tapasztalatairól, az ő javaslatára készült el a 1876. évi közegészségügyi törvény. A karcagi kórház 1991-ben vette fel a jeles orvos-tudós nevét. Kátai Gábor sírjánál a kórház, az alapítvány és a város vezetői helyezték el koszorúikat Semmelweis-nap alkalmából.

Semmelweis-nap
Sok díjazottat köszönthettek a Semmelweis-napon
Fotó: Daróczi Erzsébet

Sok díjazottat köszönthettek a Semmelweis-napon

A Semmelweis-napi ünnepség a kórház díszudvarán folytatódott, ahol Szepesi Tibor polgármester köszöntötte az egészségügyi ágazatban dolgozókat és köszönte meg a betegek érdekében végzett áldozatos gyógyító munkájukat.

Semmelweis Ignác életét Nagyné László Erzsébet főigazgató ismertette, majd elismerések átadása következett.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város lakossága egészségügyi ellátása érdekében végzett kiemelkedő magas színvonalú munkája elismeréseként Karcag Város Egészségügyi Szolgálatáért Díjat adományozott dr. Szabó Mária, a Karcagi Kátai Gábor Kórház  Csecsemő- és gyermekosztálya osztályvezető főorvosa és dr. Vass Éva, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthona és Háziorvosi Intézmény gyermek szakorvosa részére. A díjakat Szepesi Tibor polgármester adta át, gratulált F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Nagyné László Erzsébet főigazgató, dr. Takács Beáta mb. orvos-igazgató, Horváthné Vass Erzsébet ápolási igazgató.

A Karcagi Kátai Gábor Kórház Igazgató Testülete Kátai-díjat adományozott dr. Karsay Károly, a kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa számára, megköszönve a kórházért és a betegekért végzett több évtizedes magas színvonalú munkáját. A főorvos úr egészségi állapota miatt, a díjat otthonában veszi majd át.

A Karcagi Kátai Gábor Kórház Igazgató Testülete Dicséretben részesített több dolgozót, akiket szintén most köszöntöttek éppúgy, mint a korábban megyei, országos elismerésben részesülteket és a jubiláló orvosokat, szakdolgozókat, gazdasági és technikai dolgozókat is. A nagy hőség miatt a szokásos, főzéssel egybekötött kerti partit későbbi időpontra halasztották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában