Komoly verseny

2024.07.10. 16:00

Hamarosan kiderül, kik utazhatnak Brazíliába a nemzetközi csillagászati diákolimpiára

Elkezdődött a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia felkészítő tábora, amelynek az előző évhez hasonlóan Jászberény ad otthont. A fiatalok kilenc napon át a város zajától távol a Sasközpontban készülnek: napközben különböző előadásokat hallgatnak, elméleti és adatelemzési feladatokat oldanak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket végeznek, amit planetáriumi és égboltismereti feladatok egészítenek ki. Ez a tábor egyébként a felkészítési folyamat csúcsa, melynek végén, július 12-én kiválasztják azt az öt diákot, aki augusztusban képviselheti hazánkat Brazíliában a diákolimpián.

Illés Anita

Az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny márciusi döntőjén elért eredmények alapján 11 középiskolás fiatal kapott meghívást a magyar diákolimpiai keretbe. Komoly felkészülési folyamat során közülük választják ki, hogy augusztusban kik utazhatnak Brazíliába, a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. 

csillagászat
Jászberényben derül ki, hogy kik képviselhetik hazánkat a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Brazíliában. A Sasközpontban jelenleg is zajlik a felkészítő tábor
Forrás: Beküldött fotó

Éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakorolnak a csillagászat ifjú mesterei

A márciusi jászberényi döntőt követően Budapesten, a Piszkéstetői Obszervatóriumban és Baján is eltöltöttek egy-egy felkészítő hétvégét a diákok. 

– Július 4-től 12-ig Jászberényben készülnek a brazil szervezésű diákolimpiára: napközben különböző előadásokat hallgatnak, elméleti és adatelemzési feladatokat oldanak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakorolnak, amit planetáriumi és égboltismereti felkészüléssel egészítenek ki – tájékoztatott az Athletica Galactica szervezőcsapata képviseletében Vincze Nikolett. A csillagászati diákolimpia projektkoordinátora kiemelte: a Sasközpont biztosítja a helyszínt, ahol ezekben a napokban a város zajától és fényeitől távol, nyugodt körülmények között gyakorol a csapat. A Nemzeti Tehetség Program és a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai is segítenek a tábor megvalósításában. 

Planetáriumi feladatoknak is kapnak a táborlakók

Mint azt megtudtuk, a válogató tábor minden évben a felkészítési folyamat csúcsát jelenti, hiszen a végén választják ki azt az öt diákok, aki Magyarországot képviselheti, ezúttal Brazíliában, Rio de Janeiro-ban.

– Az égi mechanika, szférikus csillagászat, kozmológia, és egyéb fontos csillagászati témák mellett planetáriumi feladatokat végeznek a táborlakók. Esténként a távcsöves észlelési gyakorlatok után kellemes beszélgetésekre és érdekes történetekre is marad idő a szabad ég alatt. A felkészítő csapat tagjai saját korábbi tapasztalataikat, élményeiket osztják meg az aktuális kerettagokkal, ezzel is segítve a mentális felkészülést – számolt be hírportálunknak Vincze Nikolett. A szervezők a tábor szakmai programjának összeállításán túl a pályaválasztási, továbbtanulási lehetőségeket is felvázolják a fiataloknak. Szabadidős tevékenységre, pihenésre és a csapat összekovácsolására is igyekeznek időt szakítani. 

A természetvédelem is fókuszba kerül a felkészülés során 

Azt is megtudtuk, hogy idén miért a Sasközpontot választották a felkészülés helyszínéül.

– A diákolimpiai szervezők minden évben kiírnak egy projektfeladatot, amit egy poszter formájában megkapnak a csapatok. Ebben az évben a természetvédelem és annak különböző aspektusai a téma. Egyik ilyen terület a biodiverzitás megőrzése, amelynek fontos eszköze az erősen lecsökkent egyedszámú fajok sérült példányainak befogása, gyógyítása, majd lehetőség szerint a felépülés utáni visszaengedése a természetbe. A helyszínválasztással kapcsolatban a csillagászati szempontok mellett, a legjobb döntésnek bizonyult a jászberényi Sasközpont, melynek munkatársai épp ezzel foglalkoznak és hasznos információkkal látták el a diákokat a projektmunka témájában – közölte a diákolimpia projektkoordinátora.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában