ÁLL A BÁL

2018.02.08. 11:25

Farsangi lázban égnek a gyerekek, a mesehős jelmez a legmenőbb

Itt a farsang, áll a bál. Talán nincs olyan kisgyerek, aki ne szeretné ezt az időszakot. Ilyenkor az imádott kedvenc mesehős bőrébe bújhatnak a kicsik. A szülőknek nem kis fejfájást okozva ezzel…

Hutter Zsófia

A szolnoki Mustármag óvodában már javában készülnek a télbúcsúztató mulatságra

Fotó: Csabai István

– A kislányunknak egyszerre több kedvence is van – mondja a szolnoki Kiss Zsuzsanna. – Emiatt nem tudhatjuk biztosan előre, hogy minek is szeretne majd a farsangi bálon öltözni. Valószínűleg aznap reggel dönti majd el, mit is vesz fel – mondja.

Már hetek óta találkozhatunk a hipermarketek polcain különböző jelmezekkel. Hercegnős, kalózos, rendőrös vagy akár tűzoltós maskarát is magukra ölthetnek a kicsik. Ám, ha konkrét elhatározással áll elő a csemete, előfordulhat, hogy a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

– Tizennégyezer forintért sikerült megvenni a lányunk hőn áhított farsangi jelmezét – ecseteli Molnár Erika. – Ehhez se cipő, se fejdísz nem volt. A másik probléma az volt vele, hogy hiába a megfelelő méretet rendeltem, nagy lett a gyerekre. A legkellemetlenebb, hogy azóta sem tudom elérni a céget, ahonnan rendeltem. Pedig nagyon szeretném még a farsangi buli előtt kicseréltetni.

– A nagyobbik lánynak már megvolt a farsang az iskolában, ő doktor néni volt – mondja egy szolnoki anyuka. – A kisebbiknek majd ezután lesz. Mindkettőjüknek internetről rendeltem a ruhákat. Az orvosos jelmezhez néhány kiegészítést még utána kellett beszereznem. Így utólag egyértelműen kijelenthetem, az internetes vásárlással kedveztem a pénztárcánknak. Ugyanis láttam jelmezes boltban közel ugyanolyan ruhát nagyjából négyszeres áron – teszi hozzá.

Bölcsődei, óvodai csoportok égnek ilyenkor farsangi lázban, készülve a jelmezes ünnepre.

– Nálunk szombaton lesz farsang – árulja el Dósáné Zana Tünde, a szolnoki Mustármag Óvoda Szivárvány csoportjának óvodapedagógusa. – Már napok óta készülnek a gyerekek, nagy izgalommal várják. Vannak tipikus lányos jelmezek. Ilyenek például a meseszereplő hercegnők.

– A fiúknál a Pókember nagyon közkedvelt. De idén is lesznek hagyományos jelmezek, mint a kéményseprő és a bohóc. A kosztümök között vannak házilag készítettek, de megjelennek a készen vásárolt darabok is. Mi már két héttel az esemény előtt készülünk – sorolja.

A szolnoki Mustármag óvodában már javában készülnek a télbúcsúztató mulatságra
Fotós: Csabai István

– Ezekben a napokban is beöltöznek a gyerekek, bár még nem a farsangi jelmezbe. Igyekszünk sok olyan játékot játszani, ami kapcsolódik az ünnephez. Labdás, lufis, bűvészkedős és zenés-táncos programok ezek. Szombaton pedig műsorral készülnek a kicsik, amit bemutatnak a szülőknek is. Minden évben nagy élmény ez az a gyerekeknek – mondja.

Jelmezes, táncos népünnepély

A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” farsangvasárnaptól húshagyó keddig tart. A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-tól, vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg, és még aznap éjfélkor befejeződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!