ABÁDSZALÓK

2018.04.04. 10:30

Fél év után sikerült előrelépnie a szalóki zenekarnak

Hosszú ideje öregbíti már Abádszalók hírnevét a város egyik legaktívabb művészeti csoportja. Tavaly ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját a Csillaghúr Népdalkör és Citerazenekar.

Ujvári László

Idén januárban komoly elismerésben részesült az együttes, Abádi Benedek-emlékplakettel ismerték el munkájukat. Meghatározó szerepet játszanak a város kulturális életében.

Külföldön is többször megfordultak – jártak Erdélytől Lengyelországon át egészen Hollandiáig. Az egykor nyolc-kilenc fővel indult hagyományőrző csoport létszáma ma már megközelíti a húszat.

A közelmúltban még általános iskolások is csatlakoztak a csapathoz. Akadt olyan is, hogy nagymama hozott magával unokát. Bár az évek során kicserélődött a tagság, a alapítók közül öten ma is velük vannak.

– Az akkori református lelkész, Igaz Melinda Sára volt az ötletgazda. Ő volt az egyik alapító, és egyben a karvezető – mesélte Sáfár Lászlóné Erzsike.

A csoportvezető elmondása szerint az erdélyi származású lelkész szakértelme nagy segítség volt a kezdet kezdetén. Sok erdélyi dalt is tanultak tőle.

Első komoly eredményük nem váratott sokat magára. Fél év munka után bronz minősítést nyertek a Népzenei Együttesek Országos Minősítőjén, 1998-ban. A következő évben már ezüstöt.

Bár a fellépések miatt kevesebb idő jut mostanság új dalok tanulására, mindig megújulnak. Évente négy-öt új dalcsokorral bővítik az így is széles repertoárt.

– Legutóbb Szolnok megyei, valamint jászsági dalokkal indultunk a minősítőn – mesélte Sipos Jánosné. Egyébként 2006-ban arany, két évvel később arany páva minősítést kaptak. Előbbit 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben is megismételték.

Az eredményeket azonban nem adják ingyen, sok munka van a sikeres évtizedek mögött. Heti rendszerességgel gyakorolnak. Több helyen tartották eddig próbáikat, mégis az Abádi Benedek Művelődési Ház a törzshelyük. A városvezetéssel jó kapcsolatot ápolnak, hívják őket, munkájukat megbecsülik.

– Jó példa erre a januári elismerés. A népdalkör már nagyon megérdemelte ezt a díjat. Húsz éven át együtt, szabadidejüket nem kímélve, munka és család mellett öregbítették, öregbítik most is a város hírnevét.

– Hálásak vagyunk érte – fogalmazott Erzsike, a csoport vezetője. Szívüknek ez a legkedvesebb elismerés, mert a szalókiaktól kapták.

– Az ének szeretete, a kitartás és a jó közösség visz minket előre – magyarázta Kocsis Jánosné, az egyik alapító. Egyébként a csapatban olyan sokoldalú zenészeket is találunk, mint Kiss András.

Ötven éve zenél, legyen az rock, népzene, vagy nosztalgiaslágerek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!