IZLANDI NEDŰ

2018.04.23. 11:20

Különleges söröket kapott a szolnoki Sörárium

Különleges izlandi sörökkel bővült a szolnoki Sörárium múzeuma.

Joó Zsuzsa

Balajthy Béla mutatja a különleges izlandi söröket

Fotó: Mészáros János

E finomságokkal lepték meg a szigetországból Besenyszögre (és onnan a megyeszékhelyre) látogató vendégek a város egyik látványosságának, vendéglátóhelyének üzemeltetőjét, Balajthy Bélát.

– Számos országból, például Ausztráliából és Japánból már jártak nálunk a gasztronómia szerelmesei, de Izlandról még soha – mondja Béla.

– Ha két hete megkérdeztek volna arról, hogy vajon vannak-e a szigetországnak jó sörei, bizonytalankodtam volna. Látogatásuk óta azonban már tudom: igen, vannak!

Felvetődhet a kérdés, hogy a meglehetősen hűvös Izlandon egyáltalán megterem-e a komló. Balajthy Béla szerint a sziget klímája alkalmas a növény termesztésére.

Ráadásul olyan kincs birtokában van az ország, mely még a hőmérsékletnél is fontosabb: ez pedig a kristálytiszta ivóvíz, az olvadt jég. A sör íze, minősége pedig nagyban függ a víztől.

– Söreik másabbak, mint a mieink. A karakteresként bemutatott italuk kicsit „nomádabb”, mint amihez mi hozzászoktunk, a házi söreinkhez hasonlatosak. A lager típusú söreik viszont a cseh finom minőséggel vetekednek. Ezek Európa bármely sörözőjében megállnák a helyüket!

Kiderül, az izlandiak sem vetették meg a magyar, helyben készült söröket, mind a hatfélét megkóstolták.

– A visszajelzések arról szólnak, hogy söreink valahol a finom és a különleges között vannak. Hat sörből mindenki talál magának legalább egyet, melyet – elmondása szerint – egész életében tudna fogyasztani.

– A legnépszerűbbek azonban kétségkívül a barna söreink. Azért arra én is kíváncsi volnék, vajon a bajorok vagy a csehek hogyan értékelnék „művünket”. Úgy hiszem, a mi sörvilágunk a csehekéhez áll közelebb, és ennek technológiai okai vannak…

Balajthy Béla mutatja a különleges izlandi söröket
Fotós: Mészáros János

Hogy vajon a szolnoki sörök képesek lennének-e berobbanni a nemzetközi piacra, nem tudni.

– Ami biztos, hogy a sörök megméretésére szükség van, így lehet reális képet kapni saját termékükről. Ráadásul a műfaj bírálói mindig figyelembe veszik a nemzetközi kritikákat is. Ezért szeretnénk mi is több versenyen bizonyítani. Bármennyire is sikeresen szerepelnénk, komolyabb termelésre nem vagyunk képesek.

– A minőség fokozására annál inkább! Hamarosan egy elismert szakember is segíti a Sörárium főzőmesterének munkáját. Valamikor szeptember környékén kóstolhatják meg vendégeink először az új receptúra alapján készült italt – ennyi idő kell ugyanis, hogy a sok próbafőzés után beérjen a végleges íz. Úgy vélem, az új sörünk még az izlandiaknak is ízlene!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!