enyhítés

2020.06.17. 20:00

Újra várják az olvasókat a megyei könyvtárak

Szombaton jelent meg a könyvtárak nyitásáról szóló kormányrendelet, amely szerint június 15-étől, azaz hétfőtől nyithattak meg újra az említett intézmények. Megyénkben a legtöbb bibliotéka élt is a lehetőséggel, már hetek óta készültek az olvasók fogadására.

Munkatársainktól

Már az újranyitást követő első nap sokan keresték fel a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárat

Fotó: Mészáros János

– A nemzetközi szakmai ajánlásoknak megfelelően, a szakaszos nyitás lépései szerint haladunk – felelte hírportálunk érdeklődésére Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója. Hozzátette, hogy a Szandaszőlősi Fiókkönyvtár, a Hild Viktor Városi Könyvtár, valamint a Tallinn Városrész Fiókkönyvtár szintén várja az olvasókat.

– Az első két hétben a könyvek visszavételére és kölcsönzésére van lehetőség, de már be lehet menni a termekbe. Persze szigorú szabályok mellett. A látogatók csak maszkban érkezhetnek, a bejáratnál pedig kézfertőtlenítőket helyezünk el. Időkorlátok vannak, a Verseghy Ferenc Könyvtárban például egy személy legfeljebb fél órát tartózkodhat bent. A különböző terekben pedig a létszámot is korlátozzuk, hogy a másfél méteres biztonsági távolság tartható legyen – részletezte Czakóné Gacov Katalin intézményvezető.

Kiemelte, számos új kötettel várják az olvasókat, emellett idén rendhagyó módon nem lesz nyári bezárás.

Már az újranyitást követő első nap sokan keresték fel a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárat
Fotó: Mészáros János

– A megjelent kormányrendelet alapján a karcagi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár intézményegysége, a Csokonai Könyvtár június 17-étől várja újra olvasóit – számolt be róla Szepesi Tibor igazgató.

Igénybe vehető szolgáltatás csak a kölcsönzés és a visszavétel. Nyitvatartás keddtől péntekig 10 és 18 óra között. Azt kérik, hogy csak egészségesen látogassák az olvasók az intézményt, és a szükséges legrövidebb ideig tartózkodjanak ott. A könyvtárban a szájmaszk használata kötelező, és az épületben a másfél méteres távolság betartása is.

A Jászberényi Városi Könyvtárban a keddi nyitás első óráiban már özönlöttek az olvasók. A bibliotéka a kormányrendeletben meghatározott feltételek mellett, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének iránymutatása alapján újra megnyitotta kapuit. Érkezéskor a látogatóknak kötelező a kézfertőtlenítés, és az ott-tartózkodás alatt a maszk használata, valamint a megfelelő szociális távolság betartása. A könyvtári szolgáltatásokra vonatkozóan új szabályok léptek életbe – tájékoztatott Kovács Péter, a könyvtár vezetője.

Ilyen például, hogy az intézményben töltött idő nem haladhatja meg a napi egy órát, a kötetek fertőtlenítése miatt az előjegyzés és a könyvtárközi kölcsönzés jelenleg még szünetel. Továbbra sem lehet használni a számítógépeket és az internetet, nyomtatni csak külső adathordozóról van lehetőség.

A Jászberényi Városi Könyvtárban új szabályok léptek életbe. Az olvasók csak maszkban látogathatják az intézményt.
Fotó: Gémesi Balázs

Nem fogadnak önkéntes és kötelező közösségi munkára jelentkezőket. A késve visszavitt könyvekért nem számolnak fel tartozási díjat. Kovács Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy csoportokat csak külön engedéllyel fogadnak. Fenntartják a jogot, hogy nagy létszám esetén a könyvtárban tartózkodók számát kétszáz főben határozzák meg.

Folyamatosan érkeznek az olvasók a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ József Attila Könyvtári Intézményegységébe.

– A zárás ideje alatt, hogy az időt hasznosan töltsük, ellenőriztük az állományt, leltároztuk a könyveket. Ezt még nem fejeztük be, de az olvasók mellett tudjuk folytatni a munkát – mondta Hercegh László könyvtárvezető, aki a jelenlegi szabályokra is kitért.

– Nagyon várták már a helybeliek, hogy megnyissuk a könyvtár kapuit. Egyszerre tíz főt engedünk be. A kölcsönzőpultnál egy személy tartózkodhat, és a maszkhasználat is ajánlatos az intézményben – részletezte a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!