jászberény/ szikra galéria

2021.08.12. 17:00

Makay József festőművész munkája a hónap műtárgya

A fény-árnyék játéka teszi igazán izgalmassá Makay József (1919–1979) jászberényi festőművész Zagyvapart a Szövetkezet úti híddal című festményét, melyet az augusztusi hónap műtárgyaként mutattak be a Szikra Galériában a minap.

Illés Anita

Metykó Béla ajánlotta a festményt a közönség figyelmébe

Fotó: Pesti József

Mivel a pandémia miatt sokáig csak online tartották meg a népszerű műtárgybemutatót, a művészetkedvelők már nagyon vágytak a személyes találkozásra. Az e havi programra a szokásosnál is többen, közel ötvenen látogattak el. A vendégeket Szikra István, a Szikra Galéria tulajdonosa köszöntötte, az alkotást pedig Metykó Béla helytörténeti kutató ajánlotta a közönség figyelmébe.

Metykó Béla ajánlotta a festményt a közönség figyelmébe
Fotó: Pesti József

Makay József életútjából többek között megtudhattuk, hogy Jászberényben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Tanárai korán felfigyeltek tehetségére. Mestere, Rudnay Gyula Kossuth-díjas festőművész biztatására 1937-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Első önálló kiállítását 1947-ben, szülővárosában rendezte. Festményeit a táj, az ember, a paraszti életforma és a hétköznapi élet mindennapjai egyaránt inspirálták.

– Az égbolt és a környező táj fényeit briliáns technikával adja vissza, csillantja meg a víz tükrében. A fény-árnyék játék teszi igazán izgalmassá, a fényben fürdő híd árnyéka szinte bekeríti a folyót. A képen a színek záporos áradata szinte megbabonázza a szemlélőt – magyarázta Metykó Béla a bemutatott festménnyel kapcsolatban.

A rendezvényen közreműködött Sas Dániel zongoraművész és tanítványa, Farkas Márk. A hónap műtárgya augusztus végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!