jászfényszaru / Galériával

2021.09.07. 10:28

Nyugdíjba vonulása után a festészet adott számára új célokat

A természetből merített élmények és érzéki benyomások világa jelenik meg Zsólyominé Kiss Mária kortárs festő első kiállításán, amely a napokban nyílt meg Jászfényszarun. A művészet mindig is érdekelte, ám a munka mellett nem sok ideje maradt az alkotásra. Nyugdíjba vonulása után a festészet adott számára új célokat, kiteljesedési lehetőséget. Művészi hitvallása, hogy képeivel örömet szerezzen, pozitív energiákat szabadítson fel a szemlélőben.

Illés Anita

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és a Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezésében nyílt meg Zsólyominé Kiss Mária kortárs festő első kiállítása a művelődési házban. Festményein átsugárzik a természetet szeretete, varázslatos színekben festi vászonra a körülöttünk lévő világot. Bordásné Kovács Katalin intézményvezető köszöntője után Nagyné Kiss Mária népművelő, könyvtáros, mentálhigiénés szakember méltatta az alkotót.

– Művészi hitvallása, hogy képeivel örömet szerezzen. Azt szeretné, hogy a pozitív energiák felszabaduljanak és a művek segítségével feledni tudjuk mindennapi szorongásainkat, aggodalmainkat. Saját magát pedig impresszionistának vallja, akinek az élmény, az érzéki benyomások vezetik az ecsetjét – emelte ki Nagyné Kiss Mária.

Ismertette az alkotó pályáját is, amelyből többek között megtudhattuk, hogy mindig is érdekelte a művészet. Kezdetben népművészeti cserépedényeket és faliképeket festett, de a munkájából kifolyólag csak az utóbbi évtizedben kezdett el a festészettel foglalkozni. A nyugdíjba vonulással lezárult egy hosszú szakasz Zsólyominé Kiss Mária életében.

– Ruhaipari technikumban végeztem, majd a kalapgyárban helyezkedtem el. Miután ez tönkrement az Orion gyárban, később pedig egy helyi varrodában dolgoztam szalagvezetőként. A munka mellett nem volt időm az alkotásra. Amikor nyugdíjas lettem új célokat kerestem magamnak, rájöttem, hogy festeni szeretnék. Életem meghatározó élménye volt, amikor felfedeztem az interneten, hogy neves festők festészeti kurzusokat indítanak. Ezzel berobbant mindennapjaiban az alkotás öröme – osztotta meg tapasztalatait Mária, aki autodidakta módon képezte magát és kortárs festőművészek táborait látogatja.

Nyugdíjasként is nagyon aktív

Eleinte akrillal festett, de amikor megtapasztalta az olajjal való találkozást, többet nem használt más anyagot a képeihez. Mesterei Nagy Krisztián, Dáma Nógrádi Katalin, Cene Gál István, Bottyán Marian Violetta és Király Nikoletta festőművészek. Minden új technika egy új világ kapuját nyitja ki számára. Nemcsak ecsetet, hanem festőkést is alkalmaz különböző képek elkészítésénél.

Tagja a Cserhát Művészkörnek. Mindennapjai aktívan telnek, reggelente két-három kilométert gyalogol, unokákra vigyáz, ihletet merít és fest. Első tárlatát Tóth Tibor, a FÉBE elnöke ajánlotta a művészetkedvelő közönség figyelmébe. A különleges megnyitón Mária két festményét tombolán sorsolták ki, hogy másoknak is örömet szerezzen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!