Karcag / Galériával

2021.11.15. 14:00

Lakáskultúrába is beilleszthető miskakancsókat éget Sz. Nagy István

Az elmúlt héten megérkezett az elektromos kemence is, így elkezdődhetett az alkotói munka.

Daróczi Erzsébet

A Györffy István Nagykun Múzeumhoz tartozó Erkel Ferenc utcai Kántor Sándor Fazekasház jelenleg is látogatható, hiszen itt alkot a fazekasműhelyben Sz. Nagy István fazekas. Az elmúlt héten megérkezett az elektromos kemence is, így elkezdődhetett az alkotói munka.

A fazekasmester több méretben készít miskakancsókat és olyan fazekas árut, ami a lakáskultúrába beilleszthető. A hagyományokat ápoló tárgyai olyanok, mint a fazekasházban láthatóak, azok replikái. Sz. Nagy István legkedvesebb motívumai a Kántor Sándor által használtak, de a mezőcsáti átkarcolt kerámiát is szereti, illetve természetesen édesapja, Sz. Nagy István fazekas, a népművészet mestere mintáit is továbbviszi munkáin.

Még az út elején jár, az ember alakú edények mellett nagy kedvencei a fazekak, a szilke, de kihívás a bokály, amihez nagy gyakorlat szükséges.

Apja műhelyében gyerekként fatüzelésű kemencével tanulta meg az égetést, a tájházban a legmodernebb, elektromos kemencével dolgozhat. Ott jártunkkor tette be az első miskakancsóját és a nyári táborban, a gyerekek által készített edényeket égetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!