Kiállítás

2022.07.29. 19:55

Párizs ikonikus csodáit fedezték fel a gyerekek a Hamza Múzeum alkotótáborában

Franciaország történelmével, Párizs nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria nyári táboraiban.

Illés Anita

A szabad ég alatt is alkottak a fiatalok Jászberényben

Fotó: Pesti József

Az „Art Paris” alkotótábor első turnusa idén Jászfényszarun kezdődött a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, majd júliusban már a Hamza Gyűjtemény kapuja is megnyílt az alkotni vágyó fiatalok előtt. Ebben az évben a tematikát Párizs határozza meg, hiszen a Hamza-házaspár életben fontos állomás volt a francia főváros. Hamza D. Ákos filmrendező, festő- és szobrászművész ugyanis Párizsban ismerkedett meg Hamza Lehel Mária divattervezővel, majd ott házasodtak össze 1933-ban. 

A gyerekek változatos programokon keresztül képzeletbeli utazásra indultak. Élménydús foglalkozásokon, térkép, vetített képek és a művészet segítségével fedezték fel Franciaországot. Izgalmas időutazást tettek az őskorba, a Lascaux-barlanghoz kapcsolódva „barlangrajzokat” készítettek. Párizs ikonikus épületei, többek között a Notre Dame, az Eiffel torony, a Louvre, a D’Orsay Múzeum, a Champs Elysées és a diadalív fotókon szemlélve is ámulatba ejtette az „utazókat”. A Louvre Múzeum egyiptomi gyűjteményéhez kapcsolódva hieroglifákat rajzoltak és történeteket szőttek.  Leonardo da Vinci és Hamza D. Ákos után újragondolták Mona Lisa mosolyát. 

Kiállítással zárult a „Art Paris” alkotótábor a Hamza Múzeumban Fotó: Pesti József

A Hamza táborban természetesen a Piktúra sem maradt el, mesés pasztell képek készültek a szabad ég alatt. A Notre Dame-ról makettet készítettek, de kreáltak vízköpőt és kollázsokat is. Az „Art Paris” harmadik turnusa pénteken kiállítással zárult. Augusztus második hetében újabb csoport részvételével folytatódik az alkotótábor.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!