Fejlesztés

2022.10.07. 10:14

Birtokba vették a megszépült könyvtárat Jászdózsán

Jászdózsa világhírű régészeti emlékét mutatja be a könyvtárban nyílt kiállítás.

Illés Anita

A gyermekrészleg is új bútorokat kapott

Fotó: Pesti József

Megújult a jászdózsai községi könyvtár épülete, gyermekrészlege és kiállítóterme, ahol Kereszt-Metszet. Régészeti barangolások Jászdózsa múltjában címmel állandó kiállítás nyílt. A fejlesztéseket csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át. A rendezvény elején egyperces néma csenddel emlékeztek az aradi vértanúkra, majd Baranyi Sándor polgármester köszöntőjében ismertette a területi- és településfejlesztési operatív program, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult projekteket.

– Egy turizmusfejlesztési TOP-os pályázat keretében a település százhúszmillió forintot nyert, amelyből megújult a könyvtár épülete, a Tájház, a Tábori és a Bollók Emlékház. A projekt részeként létrehozott kiállítás a Kápolnahalom évezredes történetéhez kötődik, bemutatja Jászdózsa régészeti örökségét, lelőhelyeit.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és önerő biztosításával összesen több mint két és félmillió forintból lecseréltük a gyermekrészleg hetvenes évekbeli bútorait. Tizennyolc új könyvespolcot, két olvasóasztalt és egy íróasztalt vásároltunk, valamint gyereksarkot alakítottunk ki.

– Ezek a fejlesztések a közösség erejét építik, a település vagyonát gyarapítják – mondta a polgármester.

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a projekt a gyermekekről, a jövőről szól.

Fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a megújult környezetben, ahol rengeteg élmény várja őket, melyek erősítik bennük a szülőfaluhoz való kötődést

– méltatta a fejlesztések értékeit a honatya.

A köszöntők után Ivancsó István plébános szentelte fel a könyvtár épületét, amely egyébként korábban Csengettyűs iskolaként működött. Nevét a toronyban található harangról kapta, ami hosszú idő után az ünnepélyes átadó alkalmával szólalt meg először. A szalagátvágást követően a résztvevők megtekintették a gyermekrészleget, ahol Czakóné Gacov Katalin a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója az intézmények sikeres együttműködéséről beszélt, majd könyvtármacit adott át a gyerekek nagy örömére.

A régészeti kiállítóteremben dr. Kulcsár Gabriella, a Bölcsészettudományok Kutatóközpont Régészeti Intézetének igazgatója nyitotta meg a Kereszt-Metszet. Régészeti barangolások Jászdózsa múltjában című tárlatot, mely a Kápolnahalom többezer éves történetébe kalauzolja el az érdeklődőket. A település legismertebb régészeti emléke világhírűvé tette Jászdózsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!