Galériával

2023.01.01. 17:46

Hangulatos zenés esttel zárta az évet a jászfényszarui közösség

Tabáni István énekes, dalszerző zenés estjével búcsúztatta az óévet a Fényszaruiak Baráti Egyesülete december 28-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az új esztendő jeles évfordulókat tartogat, hiszen 2023-ban ünneplik Jászfényszaru várossá avatásának és az egyesület megalakulásának harmincadik évfordulóját. Az est egyben a jubileumi programsorozat nyitórendezvénye is volt.

Illés Anita

A FÉBE rendezvényén a résztvevők jó egészséget, boldogságot kívántak egymásnak az újévre.

Fotó: Pesti József

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) és a Fényszaruért Alapítvány Kuratórium idén immár nyolcadik alkalommal, 230 fő részvételével rendezte meg óévbúcsúztató zenés, kulturális estjét.

Berze Rozi hetedik osztályos tanuló verses előadása után Tóth Tibor, a FÉBE elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd bemutatta a rendezvény sztárvendégét, Tabáni István énekest, dalszerzőt, aki a Csillag születik című tehetségkutató műsor második szériájának győzteseként vált országosan ismertté.A Fonogram-díjjal, Szenes Iván Művészeti-díjjal kitüntetett énekes lélekemelő dalokkal, ismert slágerekkel varázsolta el a közönséget.

Az ünnepi műsort Berzéné Magyar Krisztina rövid színpadi jelenete gazdagította. Az elmaradhatatlan pohárköszöntő után a vendégek jó egészséget, boldogságot kívántak egymásnak az új esztendőre. Vidám hangulatú vacsorával, beszélgetéssel ért véget a találkozó, mely alkalmat adott a visszatekintésre is.

A FÉBE meghatározó szerepet tölt be Jászfényszaru életében. Legfontosabb célja a hagyományok ápolása, a város szellemi és tárgyi értékeinek megőrzése, gyarapítása. A civil közösségnek az évek során számos hagyománnyá vált rendezvénye alakult ki, melyet minden évben aktuális programokkal, tevékenységekkel bővítenek. Tóth Tibort, az egyesület elnökét a lassan mögöttünk hagyott évről és a jövőbeni tervekről kérdeztük.

– 2022-ben folytattuk a jeles jászfényszarui személyek sírjának felújítását. Többen felhívták a figyelmünket az egyenesági hozzátartozókkal nem rendelkező Seress tanítónők elhanyagolt, omladozó síremlékére, amit sikerült rendbe tenni. Húszéves volt a Tanítók emlékműve, a Nagyiskola pedig ötven éve létesült, melyek alkalmából ünnepséget szerveztünk.

Közadakozásból emléktáblát avattunk Jászfényszaru első okleveles óvónője, Márkus Mária tiszteletére. Ebben az évben kapott emléktáblát a FÉBE 25 éves jubileumára, 2018-ban elültetett mamut fenyő a művelődési ház előtti parkban, valamint a város negyedszázados évfordulójára ültetett juharfa is táblával gazdagodott.

A termelőszövetkezet tagjainak, dolgozóinak emlékére páfrányfenyőt ültettünk a Rimóczi-kastély udvarán – részletezte az egyesület értékőrző munkáját Tóth Tibor. Hozzátette, hogy a szokásos rendezvényeket, például a kemence ünnepét is megtartották, két belföldi kirándulást, színházlátogatást, ismeretterjesztő előadásokat szerveztek.

Dr. Kiss Dávid Sándor, az egyesület alelnöke Jászfényszaru tanyavilágának kutatását végzi. Mindezeken kívül folyamatban van többek között az Elöljárók-Élenjárók második kötetének előkészítése. Önkéntes munkában működtetik a városi értéktárat, mely évről évre különleges várostörténeti dokumentumokkal, fényképekkel és tárgyakkal bővül.  

Digitális emléktáblákat terveznek

Jászfényszaru 1993. január elseje óta jogosult a városi cím viselésére. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete szintén harminc évvel ezelőtt alakult meg. – A jubileumi évfordulóra az önkormányzattal együttműködve különböző programokat szeretnénk szervezni, melyek egyeztetése folyamatban van. Terveink között szerepel, hogy színes mozaikból elkészíttetjük a városi és a FÉBE címert. Jászfényszaru a tradíció és innováció városa, ezért ennek jegyében QR kódos tartalommal ellátott, úgynevezett digitális emléktáblákat helyeznénk el a város nevezetes épületein. Mindezek mellett az egykori helyi piócásoknak mini bronz szoborral szeretnénk emléket állítani – beszélt az egyesület céljairól Tóth Tibor.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!