Galériával

2023.06.11. 15:25

Kalotaszeg kincseiről szólt a nap Törökszentmiklóson

A gyöngyök világával ismertette meg a látogatókat az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Törökszentmiklóson, ahol szombaton második alkalommal rendezték meg a Kalotaszeg kincsei országos találkozót és gálát.

Kovács Berta

Gyönyörű gyöngyös alkotásokat láthattak az érdeklődők

Fotó: Kiss János

A Kalotaszeg kincsei rendezvény alkalmából nyílt látványos kiállítás az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület alkotóházában szombaton délelőtt. A színes gyöngyös viseleteket, használati tárgyakat felvonultató tárlat a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport munkáit mutatja be és két hónapig lesz látogatható.

Mint megtudtuk, a csoport tagjai közül nem mindenki tagja az egyesületnek, nem is csak törökszentmiklósiak vannak közöttük, de egyaránt a a kalotaszegi gyöngy szerelmesei.

A kiállított gyöngyös párta, az öltözékek, ruhadíszeszek mellett különféle használati tárgyak egyaránt láthatók az összeállításban.

Szeretnénk kétévente megtartani ezt a rendezvényt, hagyományt teremteni belőle – árulta el Molnár Anett, az egyesület elnöke, aki egyúttal – Péter Szidóniával együt – az alkotócsoportot is vezeti.

Felidézte, évekkel ezelőtt egy párta kapcsán kezdtek el ismerkedni a kalotaszegi hagyományokkal, megismerték, milyen sokféle és szép dolgot ehet alkotni gyöngyökből. Tehát a gyöngyök szeretete hozta össze az alkotócsoportot, melynek azóta bővült a létszáma.

– A mostani kiállítás elődjét végigvándoroltattunk tíz településen. Az akkori összeállításban még nem voltak molettebb hölgyekre való öltözékek, most viszont igen. Ma már nem csak ruhákat, hanem teljes szetteket csinálunk. Módosítottunk a színösszeállításokon is – mondta Molnár Anett. 

Gyűjtjük a kalotaszegi motívumokat, azokat elkészítjük, közben tanulunk és inspiráljuk is egymást. Egy-egy motívumkincset felhasználva a meglévő mintákat át is dolgozzuk. A mi csoportunknak nem célja, hogy bárkivel is versengjen abban, hogy ki tud többet Kalotaszegről, minket az érdekel, kis Magyarországunk értékei közé hogyan tudjuk ezt az ősi tudást beépíteni. 

A kalotaszegiek számos technikát ismernek, amit érdemes megtanulni, megőrizni és átadni a következő generációnak. És a magunk hagyományait kell előtérbe helyezni és megmutatni, nem külföldit, a magyar kézművesség egyébként is fantasztikus és kiemelkedő. Ezt kellene a gyerekekben is erősíteni, a saját motívumainkat, örökségünket népszerűsíteni, akár az ékszereinken, akár használati tárgyainkon, az olcsó kínai dolgok helyett.

Molnár Anett azt is hangsúlyozta, ma már nem elég alkotni, a felvevőpiacot is tudni kell megszólítani. Vásárokba kell elmenni, olyan alkotásokat létrehozni, amiket meg is tudnak az emberek venni, tehát elfogadható az ára. El kell érni, hogy e motívumok divatossá váljanak.

A tárlatmegnyitót követően néprajzi előadásokat hallhattak az érdeklődők. Dr. Tótszegi Tekla a gyöngy térhódításáról értekezett, Kovácsné Boldizsár Gizella színekről, formákról és a harmóniáról beszélt, Beszprémy Katalin pedig a viseletmegújulás lehetőségeit fejtegette.

Délután pedig műhelyfoglalkozásokon az ifjabb korosztály csatot, a felnőttek pedig előzetes tudásuknak megfelelő nehézségű kulcsőrök és táskadíszek elkészítésére vállalkozhatott, gyakorlati ismereteiket is bővítve.

Érdekességként Molnár Anett megjegyezte, a találkozó résztvevői közül többen is jöttek olyan ruhában, amit korábbi találkozójukon vagy konferencián készítettek.

Záróakkordként a tánc és zene kapott főszerepet

Este az Ipolyi Arnold Kulturális Központban megtartott gálaműsor tette fel az eseményre a koronát. Balogh Melinda és az Erdőfű zenekar kalotaszegi és cigány népzenékkel szórakoztatta a hallgatóságot, majd később táncházi mulatsághoz adta a zenei hátteret. 

Kalotaszegi táncokat adott elő a Miklós Néptáncegyüttes, Varga Levente Péter, a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes tagja, valamint Kozák Alexandra és Kardos Attila, a zagyvarékasi Margaréta néptánccsoport egykori táncosai. Látványos volt a Kóka Kulturális Táncegyüttes viseletbemutatója is. Forgács Kata és Száz Máté pedig újrahangolt kalotaszegi dalokat adott elő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!