Felértékelés

2023.06.14. 11:25

Több százmilliós eszmei értékű képzőművészeti vagyont vettek leltárba Mezőtúron

A Takács tanyán több mint negyven éve működő Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelepen készült és a városban maradt műalkotásokat vették számba neves hazai képzőművészek a Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas Györfi Sándor szobrászművész társaságában a napokban.

Mészáros Géza

Szegedi Kis István református lelkész mellszobra a róla elnevezett gimnázium parkjában áll, s amely Balogh Géza festő- és szobrászművésznek a 2009-es alkotótábori keze munkáját dicséri. Az alkotást Matiszlovics Tibor alkotóművészeti igazgató (balról) és Györfi Sándor szobrászművész értékelte fel

Fotó: Mészáros Géza

Helyi önkormányzati rendeletek alapján tartják nyilván egyes települések ingó és ingatlan formában meglévő vagyonát. A hivatali kincstárak vélhetően mindenhol számon is tartják a meglévő értékeket, melyeknek sok esetben meg sem lehet határozni a piaci értékét. Bizonyos elemeknek inkább eszmei értéküket határozzák meg az üzleti alapúval szemben.

Mezőtúr vagyona például néhány nap alatt többszázmillió forinttal megugrott, miután más településeknek is példát mutatva egy helyi civil szervezet felbecsültette saját, illetve az általa képviselt vagyontárgyakat.

A minap, meghívásra, a város vendégei voltak neves és jeles hazai képzőművészek, köztük Érdemesek, Kossuth- és egyéb díjasok is, akik az ugyancsak többszörösen kitüntetett korszakos szobrász, Györfi Sándor invitálására és útmutatásai alapján, bíráló testületet alkotva értékelték fel a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelepen készült, és a városban maradt közkincseket.

– A Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep 1981-ben jött létre – kaptunk választ kérdéseinkre az „idegenvezető” Györfi Sándortól, valamint Lengyel Krisztinától, a Mezőtúr Művészeti Közalapítványa ügyvezetőjétől.

Az 1991-es évtől e civil szervezet szervezi a telepen zajló alkotótáborokat, illetve gondozza az ott készült alkotások egy jelentős részének gyűjteményét. Eleinte helyi és Körös-völgyi művészek látogattak el a Takács tanyára, de már nagyon rég óta országossá, sőt nemzetközivé szélesedett a táborlakók köre, miközben alkotásaik megmaradtak mezőtúri ihletésű művészeti értékeknek. A közalapítvány által szervezett táborokban készült alkotások egy része képezi Mezőtúr köztéri kincseit, illetve a Városi Galériában elhelyezett gyűjteményt is.

– Az 1981-ben nyílt alkotótelepet először kétévente, majd 1983-tól évente rendezik meg. Az elmúlt negyvenkét évben száztíz alkotóművész fordult meg itt, főként Magyarországról, de szerte a nagyvilágból érkeztek alkotóművészek. Például Hollandiából, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, majd az Egyesült Államokból éppúgy, mint Mongóliából, legutóbb pedig, 2018-ban Kazahsztánból, 2022-ben pedig Törökországból.

– A megállapodás szerint az itt készült alkotások minimum felét kell itt hagyniuk az alkotóknak. Jelenleg több mint ötszáz darabot számlál a helyben maradt gyűjtemény, ezeken felül több mint harminc köztéri alkotás született, amelyekért ráadásul sosem kértek művészeti díjazást a művészek, hanem a városnak adományozták azokat. A Takács tanyán készült és a Városi Galériában található gyűjteményi darabok, valamint Mezőtúrnak az alkotótáborban előállított köztéri szobrai is leltárba kerültek. Darabonként néhány százezer forinttól akár több millió forintot érő alkotásokról mondtak számokat a szakemberek. Ezáltal több százmilliós eszmei értékű vagyon került a városi kincstárba – összegzett Györfi Sándor.

Ottjártunkkor műértő vizslató szemek pásztázták, óvatos kezek simogatták a Városi Galéria műkincseit. A zsűrizés nem állt meg a kétszáz éves, eredetileg zsinagógának készült épület falain belül. A bíráló bizottság csoportokban vonult ki Mezőtúr köztereire, parkjaiba, intézményeibe, ahol az alkotótábor vendégművészeinek hátrahagyott becses alkotásait becsülték fel. A testület tagjai voltak: Matiszlovics Tibor alkotóművészeti igazgató vezetésével az OMSZI Nonprofit Kft. képviselői (Szentendre), Prokai Gábor művészettörténész, kuratóriumi tag (Dunakeszi) E. Lakatos Aranka szobrászművész (Debrecen), Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész (Karcag), Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész (Budapest), Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész (Budapest), Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész (Szolnok) és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész (Szolnok).

Györfi Sándor negyven éves igazsága Mezőtúr képzőművészeti vagyona

– Az alkotótelep művészeti vezetője 1983 óta Györfi Sándor. A negyvenkét év alatt a Takács tanyán a kortárs képzőművészet legnevesebb alkotói fordultak meg. Például Lóránt János Demeter Érdemes Művész festőművésztől, Rékassy Csaba grafikusművészen át Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművészig. Györfi Sándor mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a meghívásos alapon működő alkotótelep rangot kapjon a meghívottak által. Megállapítható, hogy az ő igazságának legszebb visszajelzése az a gyűjtemény, ami jelenleg a Városi Galériában látható – hangsúlyozta ezt Lengyel Krisztina. 

Arról is tájékoztatott, hogy a közalapítvány elnöke ma Balogh Géza festő- és szobrászművész. A közalapítvány vezetőségét tizenegy fős kuratórium adja, melyben a művésztagok mellett helyi és térségi vezetők is részt vesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!