Könyv

2023.10.28. 21:55

Egyedülálló monográfiát mutattak be B. Jánosi Gyöngyi életművéből Jászberényben

Jászberény kulturális életének meghatározó alakjára emlékeztek.

Illés Anita

Dr. Egri Mária művészettörténész mutatta be B. Jánosi Gyöngyi monográfiáját

Fotó: Pesti József

A Hamza Múzeum és Jász Galéria kiadásában jelent meg a B. Jánosi Gyöngyi (1948-2022) élete, munkássága, művészete kortárs vallomások, kritikák tükrében című kötet, melyet pénteken mutattak be a jászberényi polgármesteri hivatal dísztermében. A Hamza Múzeum tavaly elhunyt igazgatója meghatározó alakja volt Jászberény kulturális életének. Munkásságát az önkormányzat 2022-ben posztumusz Pro Urbe érdeméremmel ismerte el. Monográfiája Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény igazgatója és a festőművész lánya, Bartos Kinga szerkesztésében készült el.

– B. Jánosi Gyöngyi festőművész, rajztanár, restaurátor, közművelődési szakember, múzeumigazgató. Megannyi hivatás, amit mind tökéletesen űzött. Ezek mellé társult a család sorsfeladata, ezek köré építette életét és művészetét. Ahogy mi is ezek köré építettük az egész könyvet, amelynek létrehozása óriási lelki utazás volt mindannyiunk számára – fogalmazott a kötet bemutatóján Farkas Edit. Az esemény résztvevőit Budai Lóránt polgármester köszöntötte méltatva a művész rendkívül gazdag és sokrétű munkásságát. A különleges kötetet, melyben feltárul B. Jánosi Gyöngyi személyisége és művészi tevékenysége, dr. Egri Mária művészettörténész mutatta be.

Széleskörű érdeklődését ez a kötet szubjektív közelségbe hozza. Visszaadja lényének társadalmi megnyilvánulásait, precíz, kötelességtudó, ambiciózus diákkorától felnőttkoráig. Barátainak visszaemlékezései, vallomásai tükrében látjuk Gyöngyit tanulmányai kezdetétől életének minden szálán át, utolsó évéig

– A személyes múltidézést emeli Farkas Edit vallomása a Hamza Múzeumban együtt töltött szép időkről. A megjelent kritikákból teljes képet kapunk művészi tevékenységéről. Látjuk egy-egy képnek az alakulását, vázlatain keresztül egy-egy gondolatnak a megvalósulását rajzban, festményben – mondta dr. Egri Mária. A rendezvényen közreműködött dr. Réz Lóránt, a Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Polgár Anna, B. Jánosi Gyöngyi egykori gimnáziumi évfolyamtársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!