Díjátadó

2024.01.24. 10:30

A magyar kultúra napját ünnepelték Abonyban

A magyar kultúra napját ünnepelték hétfőn az abonyi művelődési házban. Az esemény keretében odaítélték az Abony Város Közművelődéséért díjat, melyet idén Benedekné Török Annamária, a Bihari János Zeneiskola igazgató-helyettese vehetett át.

Hartai Gergely

A város közművelődéséért díjat Benedekné Török Annamária, a Bihari János Zeneiskola igazgató-helyettese kapta

Forrás: Abony város hivatalos Facebook-oldala

A város művelődési házának színházterme adott otthont hétfőn a Magyar kultúra napi ünnepségnek. A rendezvényen Korbély Csabáné, az önkormányzat humánpolitikai bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket, és méltatta a településen élők közösségépítő munkáját.

Nyitó gondolatai között elmondta: a kultúra az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége. Szóhasználatunkban ennélfogva sokféle kontextusban jelenik meg a fogalom. Legtöbbször művészeti alkotások, tevékenységek, szervezetek összességének jelölésére használjuk, de gyakran viselkedésmintákat is leírunk vele.

– Ma a nemzeti kultúráról beszélünk, mely mindannyiunkat meghatároz, és identitásunk alapját képezi. Ha turistaként látogatunk el külföldre, akkor általában az adott ország nemzeti kincseire, a csodásan megőrzött épületekre vagyunk kíváncsiak, és azokra az életmódbeli szokásokra, amelyek számunkra még nem ismertek. A hozzánk érkezők esetében is ugyanez a helyzet. Szívesen nézik meg épületeinket, táncainkat, melyeket nagyszerű emberek mentettek meg az utókornak – fogalmazott a bizottsági elnök.

Korbély Csabáné rámutatott: manapság rendkívül fontos, hogy erősítsük a kultúrák egymás mellett élését, hogy megmaradjon az a sokszínűség, ami a nemzeti és helyi sajátosságok fennmaradását jelenti.

Városunkban sok olyan ember él, akiknek elhivatottsága révén épült-szépült környezetünk, s akik segítségével csodálatos közösségi szokások jöttek létre. Ilyen az amatőr színjátszás is

– tudtuk meg.

Korbély Csabáné beszédében kiemelte: a városi kultúra elmaradhatatlan részét képezik kúriáik, falumúzeumuk és helytörténeti kiadványaik egyaránt. A kultúrával foglalkozó szakemberek olyan szellemiséget alakítottak ki, amely az itt élők identitástudatára máig hatással van.

– A városvezetés számtalan pályázattal igyekszik a helyi kúriákat és más régi, patinás épületeket eredeti formájukban helyreállítani, és új közösségi tereket kialakítani bennük a lakosság érdekében – összegezte mondandóját a humánpolitikai bizottság elnöke.

A rendezvényen a Bihari János Zeneiskola növendékeinek műsorát hallhatta a közönség, az Abony Város Közművelődéséért díjat pedig idén Benedekné Török Annamária, az intézmény igazgató-helyettese vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!