Értékes kincs

2024.02.28. 15:30

Egyedülálló középkori arab ezüstpénz lapult a Zagyva partján, Jászfelsőszentgyörgynél

A 25,5 mm átmérőjű, 3,19 gramm súlyú dirhemet a 847-861 között uralkodó Al-Mutavakkil kalifa verette.

Illés Anita

Hétről hétre újabb értékes kincseket fedezhetünk fel a Jász Múzeum közösségi oldalán. Február 27-én, szerdán egy középkori arab pénzről posztoltak, melyet a 2010-es évek második felében Milák Imre talált meg a Zagyva partján, Jászfelsőszentgyörgy külterületén. 

középkori,pénz,lelet
A becses kincs a Jászság ezidáig előkerült egyetlen kora középkori muszlim ezüstpénze
Forrás: Jász Múzeum facebook- oldala

Ez a Jászság ezidáig előkerült egyetlen kora középkori muszlim ezüstpénze. 

– A 25,5 mm átmérőjű, 3,19 gramm súlyú dirhemet a 847-861 között uralkodó Al-Mutavakkil kalifa verette a mai Irak területén található székvárosában, Szamarrában. A 9-10. században a muszlim dirhemek mintegy nemzetközi valutaként forogtak Kelet-Európában, viking és más kereskedők révén messzi északra is eljutottak. Magyar őseink a steppén találkozhattak velük. A legtöbb példányt átlyukasztva, nem fizetőeszközként, hanem díszítőelemként használták – írták az értékes leletről. Az ismertetőből az is kiderült, hogy mit jelentenek az érme előlapján és hátoldalán található arab feliratok. 

Az érme arab feliratának fordítása az előlapon: „Allahon kívül nincs Isten. Ő az egyedüli, nincs másik Isten. Isten nevében ez a dirhem Szamarrában lett verve 237-ben. Allahal, mely elrendeltetett, a múlt és a jövő, aki benne hisz, feltámad.”

A hátlapon: „Allah, Mohamed az ő prófétája, al-Mutavakkil’ala Allah, Mohamed Isten prófétája, ő küldte őt és irányította, hogy terjessze az igét akkor is, ha a többistenhívők nem fogadják el.”

– A Kárpát-medencében tudomásunk szerint egyedülálló dirhemlelet hamarosan egy több szerzős, külföldi szakértők bevonásával készült cikkben dolgozzuk fel, Türk Attila ­– Halabi Suleman al – Kulesov Vjacseszlav Szergejevics – Gulyás András – Jancsik Balázs – Zelenkov Alekszandr Szergejevics – Óvári Péter: Honfoglalás kori lelőhely Jászfelsőszentgyörgy határából. A honfoglalás kori hagyaték legkorábbi dirhemlelete címmel – tájékoztatott közösségi oldalán a Jász Múzeum.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!