Megemlékzés

2024.03.09. 10:00

Szolnok vasárnap egy kicsit székellyé is lesz

Több magyarországi városban szolidaritási megmozdulást szerveznek, így Szolnokon, vasárnap 10 órától a Szentháromság téren is.

Mészáros Géza

A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja.

a20230310_szekely_szabadsag_napja_mecsesgyujtas_szfvar_nn_fmh02
Illusztráció
Fotó: Nagy Norbert / Forrás: MW archív

1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Ezen a napon az erdélyi magyar szervezetek Marosvásárhelyen megemlékezést és felvonulást tartanak, melyre Erdély magyarlakta településeiről érkeznek résztvevők.

Több magyarországi városban szolidaritási megmozdulást szerveznek, például Szolnokon, vasárnap 15 órától a Szentháromság téren is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!