XXVIII. Jász Világtalálkozó

2024.04.28. 13:30

Több ezer látogatónak mutatja be múltját és jelenét Jászjákóhalma

Jászjákóhalma huszonkét év után idén újra otthont ad a Jász Világtalálkozónak. A település már hónapok óta készül a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok legnagyobb ünnepére, melyet június 21. és 23. között rendeznek meg. Célegyenesben van a háromnapos esemény programja, folyamatosan rendezik, szépítik a községet. A képviselő-testület nemrég döntött az jászkapitány személyéről, akit a világtalálkozón látványos ceremónia keretében iktatnak be tisztségébe.

Illés Anita

A rendezvény célja évről évre a jászok történelmi hagyományainak ápolása, a jász kultúra megőrzése, valamint a jász öntudat erősítése és a jászsági települések értékeinek bemutatása.

Terjéki Tünde
Terjéki Tünde, Jászjákóhalma polgármestere ízelítőt adott hírportálunknak a XXVIII. Jász Világtalálkozó értékőrző programjaiból
Fotó: Pesti József

– Örömteli, hogy ebben az évben településünk ad otthont a XXVIII. Jász Világtalálkozónak. Huszonkét év után újra bemutathatjuk értékeinket az ide látogató vendégeknek – kezdte Terjéki Tünde. A polgármestert a rangos esemény előkészületeiről és a programokról kérdeztük.

– Tavaly nyáron, miután átvettük a rendezés stafétáját, megalakult a szervezőcsapat. Az elmúlt hónapokban számos alkalommal üléseztünk, ötleteltünk többek között a fellépők, a vendéglátás szervezésével, a helyszínek biztosításával és az önkéntesek toborzásával kapcsolatban. Jelenleg mikrocsoportos találkozók keretében folyik a szervezőmunka az adott feladatok felelőseivel – részletezte a településvezető. 

Több ezer látogatót várnak a jászok seregszemléjére, melynek programjait úgy állították össze, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat. 

A rendezvény fő helyszíne a település központjában, a Szent József téren lesz. A sportpálya ad helyet a könnyűzenei koncerteknek, de kitárja ajtaját a Gazdakör, az Öreg Iskola, az általános iskola és a polgármesteri hivatal is, ahol a helyi alkotók és közösségek mutatják be kincseiket. 

– Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően június 21-én, pénteken a Jász Világtalálkozó ünnepélyes megnyitója után kiállítások, templomi hangverseny és a Jászság Népi Együttes műsora várja az érdeklődőket. Június 22-én, szombaton a jász települések és az elszármazott jászok felvonulását követően díszünnepséggel folytatódik a program. A képviselő-testület nemrég Berki László helyi gazdálkodót, hagyományőrzőt választotta meg jászkapitánynak, akit látványos ceremónia keretében iktatnak be jelképes tisztségébe – avatott be a program részleteibe Terjéki Tünde. 

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is a díszünnepségen adják át a társrendező, Jászok Egyesülete által alapított Jászságért Díjat. A XXVIII. Jász Világtalálkozó utolsó napján, vasárnap egyebek mellett ünnepi szentmise, horgászverseny, Jászsági Népi Játékok Olimpiája, főzőverseny és pálinkamustra gazdagítja a programot. A fellépők sorában szerepel például az R-GO együttes, Zséda és Bársony Bálint. 

Intézmények, utak újultak meg 

Az elmúlt évek sikeres pályázatainak köszönhetően megújult többek között az Öreg Iskola, a polgármesteri hivatal épülete és új bölcsődét építettek.

A TOP Plusz programban mintegy 150 millió forintot nyertünk belterületi útfejlesztésre. Ennek keretében nemrég befejeződött a Zöldmező, a Petőfi Sándor és a Szabó Szabolcs utca, valamint a Templom tér és a Kossuth Lajos utca utolsó szakaszának felújítása. Az Idősek Klubja épületének energetikai korszerűsítése szintén TOP Plusz pályázati forrásból valósult meg. A klub belső tereit önerőből újítottuk fel

– számolt be a fejlesztésekről a polgármester. 

Hozzátette: az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a közterületek szépítésére is. Elkezdődtek a tavaszi munkálatok a település zöldterületein. A közmunkások rendszeresen gondozzák a főút mellett kialakított rózsaágyásokat. Idén is folytatják a virágosítást, színes egynyári virágokkal díszítik a köztereket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!