Szimeon Nikolov grafikái

2024.04.29. 09:55

Bolgár virtus költözött a Túri Fazekas Múzeumba

Vonalak, pontok, foltok, árnyékok, melyek képekké állnak össze. A Túri Fazekas Múzeumban ezeket az alkotásokat lehet megtekinteni, melyekkel Szimeon Nikolov, bolgár grafikus először mutatkozott be Magyarországon.

Rimóczi Ágnes

Mezőtúron debütált Szimeon Nikolov. A naiv absztrakt irányzat szerint alkotó bolgár képzőművész első magyarországi tárlata Túri Fazekas Múzeumban nyílt meg, a Grafikai rajzok című kiállítás augusztus 15-ig várja az érdeklődőket. Ahogy a tárlatmegnyitón elhangzott: a hetven esztendős grafikus évekig színházi díszlettervezőként dolgozott, később a szófai Magyar Kulturális Intézet munkatársa volt. Autodidakta módon tanult rajzolni, napjainkban a Bolgár Képzőművészeti Szövetség tagja. Képei a világ számos pontján fellelhetők magángyűjtőknél.

Szimeon Nikolov feleségével, Liana Petrovával érkezett Mezőtúrra
Fotó: Asztalos Csaba

A művészt elmondása szerint a bolgár hímzés ihlette meg, munkáira emellett a természeti elemek is hatnak. Legfőbb témája a nő-férfi viszony. Műveinek szándékosan nem ad címet, hogy azzal ne befolyásolja a szemlélőt. A legősibb jelekkel dolgozik, vonalakkal, pontokkal, foltokkal, árnyékokkal, melyek formákká, végül képekké állnak össze.

A kiállításmegnyitón a karcagi Bilyana Bolgár Néptánc Együttes tánca is szórakoztatta a közönséget
Fotó: Asztalos Csaba


A megnyitón Christo Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, valamint Patkós Éva Mezőtúr alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. A kiállítást Bangó Aliz néprajzkutató, fazekas népi iparművész nyitotta meg, aki egyébként több évtizede barátságot ápol Szimeon Nikolovval és feleségével. A megnyitón a karcagi Bilyana Bolgár Néptánc Együttes idézte meg a bolgár táncházi virtust a múzeum udvarán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!