Karcag

2024.04.08. 08:30

Új Jászkunság-kötetet adtak ki, sok tucatnyi szerző tollából

Az Ifjúsági Ház – Csokonai Könyvtárában dr. habil. Örsi Julianna, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos Egyesület elnöke mutatta be a napokban az érdeklődőknek a Jászkunság 10. kötetét, amely ezúttal is a vármegyéhez kötődő kutatóknak adott publikálási lehetőséget.

Daróczi Erzsébet

A kötetben 32 szerző írása olvasható. Az első fejezetben a 2022-ben Karcagon megrendezett konferencia előadásaiból készített tanulmányok szerepelnek. A következőben hét szerző írásában főleg levéltári kutatásra épülő tanulmányok vannak. 

dr habil Örsi Julianna, jászkunság,kötet,bemutató
Dr. habil. Örsi Julianna a karcagi bemutatón 
Fotó: Daróczi Erzsébet

A következő részben három néprajzkutató kutatási eredményei olvashatóak. Az Irodalom – irodalomtörténetben öt szerző tanulmánya, többek között Petőfi Sándor és Arany János megyéhez kötődéséről, a közelmúltban elhunyt Kovács János mesterszállási újságíróról és dr. Ötvös László kunmadarasi lelkészről van szó. 

A Határon kívüli kutatásokban a Beregszászi Főiskola három tanára Kárpátaljáról ír. Ezt követően az oktatás és a kultúra segítőiről szólnak a szerzők, s arról, hogy a bemutatott szereplők hogyan kötődnek szülő- vagy lakóhelyükhöz, és hogyan segítették munkájukkal megyénket. A Könyvbemutatók fejezetben három megyei kötődésű könyvet ajánlanak, míg a Civil szervezetek részben a tudományos egyesület és túrkevei partnerszervezete szakmai munkája olvasható. Az „In memoriam” fejezetben egy-egy történészről, lelkészről és fotósról emlékeznek meg, akik nagyban segítették a honismereti, helytörténeti munkát a megyében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!