Vetélkedő

2024.04.06. 10:48

Makettek is készülnek: döntőre vár a „Szolnok Vár!” diákserege

Helyi tanulókon kívül mezőtúri és jászapáti fiatalok is a fináléba verekedték magukat.

Mészáros Géza

A közelmúltban lezajlott a „Szolnok Vár!” elnevezésű vármegyei középiskolai történelmi vetélkedő első és második online fordulója. A megszólított 32 vármegyei intézményből összesen 23 csapat jelentkezett a vetélkedőre. Az első online fordulóban a szolnoki vár (és város) bronzkortól az 1549-es évig felölelő történelme volt a feladat, és maximum 10 pontot lehetett szerezni. A második online forduló a szolnoki vár (és város) 1550 és 1710 közötti történelmére volt kíváncsi, legfeljebb 19 pontért.

A szolnoki vár látványterve
Forrás: Beküldött fotó

A szóbeli döntőre, mely április 17-én, szerdán, 10 órakor kezdődik az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, öt csapat jutott be: Nyáry Lőrinc hajdúi (mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium); 9. a (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium); Titánok (jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium); A Palánk Őrzői (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium); Várvagányok (szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola).

A döntőre kreatív előfeladatok elkészítését is várja a zsűri. Egy makettet kell készíteni a szolnoki palánkvárról, a török kori Szolnok háromdimenziós ábrázolása alapján. A makett tetszőleges méretben, tetszőleges anyagokkal és technikával készülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!