Fejlesztés

2024.01.13. 16:00

Már csak a garanciális javítási munkák vannak hátra a szolnoki látogatóközpont körül

Szolnoki identitás: a tervezők nem pontos rekonstrukciót akartak létrehozni, csupán a palánkvár megidézése, láthatóvá tétele volt a céljuk

Mészáros Géza

A Nyári Lőrinc hídon a kandelábereket kicserélték, s már az új korlátokat építik be

Fotó: Mészáros Géza

Befejezéséhez közeledik a „Szolnok VÁR!” elnevezésű, az idegenforgalom fellendítését szolgáló projekt a vármegyeszékhelyen. A jelentős beruházás a közel ezer éve lakott település múltjának egy részét eleveníti fel a helyiek, illetve az ide látogató vendégek számára. Az egykori szolnoki vár a török-korban országos jelentőségű volt, mára azonban szinte nyomtalanul eltűnt. A várkerületben megépített „várutánzat”, valamint a hozzá kapcsolódó modern, jelenkori látványelemek, illetve tervezett programok a szolnoki identitás nagyon fontos részei.

A projekt közvetlen célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg és élményszerűen mutassa be a látogatók számára. A projekten keresztül a város kulturális adottságaira épülő új turisztikai vonzerőt hoz létre a vármegyeszékhely.

Immáron megépült a Szolnok VÁR! látogatóközpont, mely építészeti megjelenésében az itt álló végvár kaputornyát stilizálja modern építészeti megoldásokkal, s melyben a nyitás után interaktív várkiállítást rendeznek be. A látogatóközpont teljes körűen akadálymentes. Felújították, majd pedig rendezvénytérként és kiállítóhelyként új funkciót kap a Szolnoki Művésztelep kertjében található régi „Művésztorony”, melyet a múlt század elején itt élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből.

A Zagyva-gáton, a Nyáry Lőrinc hídtól a Bástya utcáig tartó szakaszon „Bástya-sétány” elnevezéssel új sétány épül, közvilágítással. A sétány mellvédje az egykori várfalat imitáló formában épült meg. A tervezők nem pontos rekonstrukciót akartak létrehozni, csupán a palánkvár megidézése, láthatóvá tétele volt a céljuk.

A fejlesztés keretében, „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható, meglévő részeit megjelölő, és az idők folyamán elpusztult részeit pedig megjelenítő állomásokat alakítanak ki a helyi és a művésztelepre látogató művészek segítségével (például: Budai kapu, Egri kapu, Vízikapu, bástyák, török dzsámi, török kút). A Nyáry Lőrinc hídon kandeláber-, valamint hídkorlát-cserét végeztek a szakemberek. A hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet és akadálymentes rámpát építenek meg a hídfő és a Bástya-sétány találkozásánál. A Zagyva jobb oldalán, a fogadóépülettel szemben egy 29 férőhelyes parkolótér épült meg.

Egyes garanciális javítási munkák jelenleg is folyamatban vannak: a Bástya-sétány és a Damjanich park térrendezése még tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!