RÖPLABDA

2018.07.19. 09:32

Szorult helyzetben a szolnoki röpisek

Nincs mit szépíteni, komoly pénzügyi gondokkal küzd a 2017-es Magyar Kupa-győztes Szolnok férfi röplabda­csapata.

Pabar Gyula

Még nem tudni, hogy Gönczi Imre marad-e Szolnokon

Fotó: Mészáros János

A dolgok odáig fajultak, hogy már a felnőttbajnokságban való elindulás is veszélybe került, a bizonytalanságot a játékosok is érzik, így például, akiknek volt konkrét ajánlata, azok máshová igazoltak.

Nincs tehát irigylésre méltó helyzetben a szakmai stáb, amely próbál minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy támogatókat szerezzen, de egy olyan városban, ahol a vízi- és kosársport mindenek felett áll, ott bizony nehéz labdába rúgnia…

A profi világban az eredményesség jelenti a mércét. Sikerek eléréséhez minőségi játékosokra, minőségi játékosok szerződtetéséhez pénzre van szükség. Sportágfüggő, hogy mennyire.

A röplabda a legolcsóbbak közé tartozik. Nem kell több száz milliós költségvetés, 60–70 millióból bajnokcsapatot lehet építeni, amely a nemzetközi porondon is képes lehet megállni a helyét.

Két évvel ezelőtt a Tisza-partiak is belekóstolhattak, milyen az, ha néhány jelentősebb szponzor melléjük áll. A szakmai stáb megtartva irányelveit, úgy állított össze egy versenyképes gárdát, hogy a már élvonalbeli rutinnal rendelkező szolnoki játékosokat hazahozta, valamint leigazolta Krupánszki Olivért, Török Rolandot és a brazil Iurgen Hummes Spechtet, akik a saját nevelésű fiatalokkal nagyszerű elegyet alkottak.

Mindezt bizonyítandó, hogy a klub története legjobb eredményét érte el a Magyar Kupa megnyerésével, továbbá a bajnoki rájátszásban is csak hajszálon múlt, hogy lemaradt a döntőről.

Egy ilyen sikeres idény után mindenki várta volna a folytatást – végre megint elkezdte érdekelni az embereket a röplabda a megyeszékhelyen –, amiből nem lett semmi, a támogatók ugyanis a pazar eredménysor dacára, hirtelen köddé váltak – talán már nem láttak fantáziát a csapatban?

Így megint lehetett kezdeni elölről mindent, ráadásul minimális büdzséből. Sajnos, a helyzet mostanra sem lett jobb semmivel, sőt…

– Beneveztünk a bajnokságba, de még egyáltalán nem biztos, hogy el is tudunk indulni – árulta el hírportálunknak Gulyás Ferenc vezetőedző. – Igyekszünk megteremteni a működéshez szükséges anyagi hátteret, de nagyon nehéz, megannyiszor csak falakba ütközik az ember.

Még nem tudni, hogy Gönczi Imre marad-e Szolnokon
Fotó: Mészáros János

– Azt már elfogadtuk, hogy vannak sportágak, amikkel nem versenyezhetünk, de ennyire rosszul már régen álltunk. Ami a legfájóbb az egészben, hogy két éve megmozdult valami, megkaptuk a lehetőséget, hogy összerakjunk egy ütőképes együttest.

– Úgy érzem, ezt sikerült teljesítenünk, illetve a Magyar Kupa elhódításával a szakmai rátermettségünket is bizonyítottuk. A következő szezonban szerettünk volna tovább haladni a megkezdett úton, de ekkor jött az újabb pofon, és megint mindent a nulláról kellett kezdenünk. Ma is itt tartunk.

A bizonytalanságot senki sem szereti, így nem különösebben lehet csodálkozni azon, hogy több játékos is a távozás mellett döntött.

– Guzmics Richárd és Kholmann Norbert a Székesfehérvárt, Bíró Bence pedig a Győrt fogja erősíteni az ősztől – folytatta a szakember. – Guzmics egyébként nemrégiben még arról biztosított, hogy nálunk marad, így engem is váratlanul ért, mikor bejelentette, hogy mégis eligazol.

– Az ő távozása már csak azért is érzékenyen érinti a csapatot, mert jelenleg egyszerűen nem találni feladót a magyar mezőnyben, pedig égen-földön keresünk. Eközben az egyik legjobb játékosunkat, Gönczi Imrét a Kecskemét csábítja. Mindezek fényében konkrét célokról még korai volna beszélni, remélem, egy hét múlva már okosabbak leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában