KAJAK-VÍZILABDA

2018.11.11. 09:29

Roppant sikeres évet zárhat ez a két szolnoki gimnazista

A kajakos Zupkó Vanda és a vízilabdázó Szeghalmi Zsombor is kiemelkedő nemzetközi eredményeket ért el ebben az esztendőben. Vanda legutóbb az Olimpiai Reménységek Versenyén tündökölt, míg Zsombor az ifjúsági világbajnokságon játszott kiválóan és szerzett bronzérmet a magyar válogatott tagjaként. A következőkben a sikereik hátterére derül fény.

Mindössze három éve kajakozik Folláth János tizenhat esztendős tanítványa, Zupkó Vanda, de már többszörös serdülő magyar bajnoknak vallhatja magát, az ifi Európa-bajnokságon pedig két egyéni számban is döntős volt. Mint azt hírportálunknak elmondta, első osztályos korában kezdett sportolni, de akkor az úszást választotta.

A Szolnoki Dózsa versenyzője volt hét éven keresztül. A legjobb eredménye egy országos bajnoki nyolcadik hely volt, azonban szeretett volna nagyobb sikereket elérni, így hetedikes korában úgy döntött, hogy abbahagyja az úszást és édesapja indíttatására elkezd kajakozni.

Az első szezonja végén máris bekerült a válogatottba. Az úszás fizikai szempontból kiváló alapokat adott számára, ezért a helyes technika kialakítására fektetnek óriási hangsúlyt edzőjével. Serdülő korúként kivívta az indulási jogot az olaszországi ifi Eb-re, ahol egyedüli 2002-es születésűként jutott döntőbe 500 és 1000 méteren is.

Zupkó Vanda már többszörös serdülő magyar bajnok.
Fotó: Beküldött fotó

A rövidebbik távon nagyon jól építette fel a pályát, elkapta a rajtot, a táv végén pedig még tudta fokozni a csapásszámot és hatodiknak jött be, míg 1000 méteren nyolcadikként zárt.

Ezt követően Poznanban az Olimpiai Reménységek Versenyén is kitett magáért, K1 500-on célfotóval nyerte meg a döntőt, a szülei – akik mindegyik versenyére elkísérik Vandát – a parton percekig nem mertek örülni annyira szoros volt a befutó. K1 1000 méteren és a szintén szolnoki Lődi Adriennel párosban egyaránt ezüstérmesek lettek, míg 200-on hatodikként zárta a versenyt.

Szeghalmi Zsombor, a Szolnoki Dózsa tizenhat éves balkezes pólósa is úszóként kezdett, majd kilenc esztendősen próbálta ki a vízilabdát, ami hamar megtetszett neki. Hangay Róbert irányításával nagyon sok különedzést végzett az utóbbi években. Az egyesületi tréningek mellett pluszban úszóedzéseken is részt vett nyaranta Takács Zoltán irányításával, ezek hatására fejlődött az állóképessége.

Mint azt Zsombor elmesélte, a Szolnoki Dózsa tizennégyes keretének a tagja lett, így megvan az esélye, hogy minden találkozón játéklehetőséget kapjon Zsivko Gocicstól ebben az idényben. Már szinte csak a nagy csapattal tréningezik, emellett pedig speciális edzéseket végez a csapat másik két fiatal tagjával, Teleki Andrással és Szathmári Kristóffal.

Zsenge kora ellenére már eddig is fényes sikereket ért el, úgy egyénileg, mint csapat szinten. Kétszeres Magyar Kupa győztesnek és egyszeres magyar bajnoknak vallhatja magát. Tavaly megkapta a Szalay Iván díjat, amelyet minden évben a legtehetségesebbnek vélt fiatalok érdemelnek ki.

Szeghalmi Zsombor a Szolnoki Dózsa nagycsapatának tagja lett.
Fotó: Beküldött fotó

Idén nyáron az U18-as válogatottal a szombathelyi világbajnokságon szerepelhetett, ahol a keret legfiatalabb tagja volt. A szülők is mindent megtesznek azért, hogy Zsombor karrierje kiteljesedhessen, hiszen látják, hogy mennyire alázatosan és nagy kedvvel vízilabdázik és edz naponta.

Az iskolapadban is helytállnak

Mindketten Szolnok város egy-egy gimnáziumában tanulnak és amellett, hogy az idejük jelentős részében sportolnak, a tanulásra is marad idejük.

Zupkó Vanda a Verseghy Ferenc Gimnázium tizedikes tanulója németből és angolból is középfokú nyelvvizsgára készül amellett, hogy hetente kilenc edzést teljesít.

Szeghalmi Zsombor a Varga Katalin Gimnázium padjait koptatja, a délelőtti tréningek miatt nem tud jelen lenni minden órán, de ezeket magántanárok segítségével pótolja. Mindketten kiemelték, hogy rendkívül hálásak, amiért minden támogatást megkapnak az iskolájuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában