LABDARÚGÁS

2019.10.30. 11:11

Az országos bajnokságokban is helytállnak a miklósi tizenévesek

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a Törökszentmiklósi FC. Idén nyáron új pályát avattak, az utánpótláscsapatok közül pedig négyen is az országos bajnokságban szerepelnek. Szecsei József utánpótlás szakmai vezető mutatta be a hátteret, és beszélt a sikerekről.

Szöllősi Péter

A fiatalok jól érzik magukat az edzőtáborokban is, a nemrég elkészült lelátó alatt pedig mindegyiküknek jut hely

Fotó: Hudu Csaba

– A legfiatalabbak az U7-es csapatban futballoznak, akik a Bozsik-program keretén belül versenyeznek – kezdte beszámolóját Szecsei József. – Az U8–U11-es korosztályig mindegyik csapatunk két fronton is próbál helytállni. A Bozsik-program mellett az Interligában is szerepelnek a srácok most már második éve, ahol a romániai együttesek mellett többek között a Gyulával, a Békéscsabával és a Szegeddel is összemérhetik erejüket a tizenhat csapatos, békéscsabai központú bajnokságban. Ezáltal azokon a hétvégéken is játéklehetőséghez jutnak, amikor nincsen Bozsik-torna.

A fiatalok jól érzik magukat az edzőtáborokban is, a nemrég elkészült lelátó alatt pedig mindegyiküknek jut hely
Fotó: Hudu Csaba

– Rendre a középmezőnyben végzünk az Interligában, a Békéscsaba, a Szeged és néhány romániai gárda mögött. Erősebb, mint egy bozsikos esemény, így még dinamikusabban fejlődnek a gyerekek. A közelmúltban idehaza rendeztünk Interliga-fordulót tíz- és tizenegy évesek számára, ami igen színvonalas és izgalmas mérkőzéseket hozott.

– Hogyan teljesítenek a gyerek- és serdülőbajnokságokban?

– U12-es, U13-as, U14-es és U15-ös korosztályunk is az országos első és másodosztályú bajnokságban szerepel a Dél-keleti csoportban, immáron harmadik éve. Szépen kinőtték magukat a srácok, és már ezen a szinten is szép eredményekre képesek, hiszen minden korcsoportban a középmezőnyhöz tartoznak. Rendre remek meccseket játszunk a Kecskeméttel, az Orosházával, a Szegeddel, a Szolnoki MÁV-val és a Hódmezővásárhellyel.

– Az U16-osoknál a megyei osztályban nem indítottunk csapatot, mert az még sok lett volna a srácok számára, viszont jövőre, amikor az U15-ből sok ígéretes játékosunk kiöregszik, akkor már hasznukra fog válni. A megyei ifjúsági bajnokságban pedig listavezetők vagyunk. Komoly előrelépést jelent az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hogy minden korosztálynak külön edzője van, korábban összesen voltunk hárman, és mindegyik jelenlegi edzőnk rendelkezik legalább C licensszel.

– Milyen az infrastrukturális helyzet Törökszentmiklóson?

– Két nagy füves pályával rendelkezünk, az egyiket idén nyáron adtuk át, ott villanyvilágítás is van, továbbá egy kis méretű műfüvesen is tudunk edzeni hidegebb időben, illetve a kisebb korosztályok télen a Székács és a Lábassy iskolákban tréningeznek. Ha esetleg a felnőttgárda feljutna az NB III.-ba, akkor mi már jó előre teljesítettünk minden feltételt: az infrastruktúrát, a pályavilágítást és az utánpótlást tekintve is. Továbbá teremtornákat rendezünk tizenhárom év alatti korcsoportoknak decembertől februárig, amelyeken többek között olyan nagy múltú egyesületeket látunk vendégül, mint az Újpest, a Fehérvár vagy éppen a Budapest Honvéd.

– Hogyan zajlanak az edzések, miként sikerül a toborzás?

– Kilencéves korig heti két edzésük van a gyerekeknek, majd innentől már három, a tizennégy esztendősöknek és a még nagyobbaknak hetente négy. Sokan járnak hozzánk vidékről: Kengyelről, Tiszapüspökiről, Fegyvernekről, Tiszatenyőről, sőt még Mezőtúrról is. Komoly perspektívát tudunk vázolni a gyerekek számára, és az is vonzó, hogy a 12–15 éves korosztályban az első osztályban futballozhatnak. A felnőttegyüttesünknél volt olyan év, hogy tizennégy saját nevelésű játékos alkotta az együttest, és most is a tizenhatos keretből kilencen nálunk tanulták a labdarúgás alapjait, reméljük, legalább ez az arány a jövőben is tartható lesz a tehetségeink révén.

Klasszissá érhet Salzburgban a Törökszentmiklós neveltje

Szecsei József a jelenleg a Salzburg tartalékcsapatának számító, az osztrák második ligában szereplő Liefering tizennyolc éves támadójáról, a törökszentmiklósi nevelésű Bukta Csabáról is beszélt: miként alakult a pályafutása kiskorában, hogyan jutott el idáig.

– Hétévesen kezdte el nálunk a játékot, és mindig is ügyesnek számított, de ahogy telt az idő, úgy tűnt fel egyre inkább, hogy mekkora perspektíva van a futballjában. Fokozatosan tűnt ki tehetsége és szorgalma révén. Tizenhárom esztendősen kapott Debrecenben szerződést, ahol csupán másfél évet töltött, ekkor igazolta le őt a Szoboszlai Dominikot is alkalmazó osztrák Salzburg. A Lieferingben gólt is szerzett már, emellett pedig az U19-es magyar válogatott alapemberének számít. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen tehetséges labdarúgó került ki egyesületünkből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában