Kosárlabda

2020.05.30. 10:00

Maradhat a válogatott szolnoki kötődésű kapitánya

Lehet szeretni, lehet nem szeretni, de az vitathatatlan, hogy Ivkovics Sztojan kiváló szakember. Ha minden igaz, továbbra is ő lesz majd a férfiválogatottunk szövetségi kapitánya.

Varga Csaba

Ivkovics Sztojan (jobbra) rendre magas hőfokon irányítja csapatait, momentán a válogatottat

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kezdjük egy kis történelemmel, bár a szolnoki szurkolók jól ismerik Ivkovics Sztojant, hiszen 1992-ben a Szolnoki Olajbányász volt a center első magyarországi klubja. Nem csak rajta múlt, hogy a játékosként Szolnokon eltöltött hét évad alatt nem sikerült bajnoki és kupatrófeákat szerezni, ellenben szép számmal sikerült begyűjtenie az ezüst- és bronzérmeket. Ami nem sikerült játékosként az Olajjal, az sikerült a Kaposvár soraiban, hiszen a somogyiakkal bajnoki és kupagyőzelmeket könyvelhetett el. Aztán edzőségre adta a fejét, gyorsan nyert a Péccsel egy kupadöntőt 2009-ben Szombathelyen. Aztán Kecskeméten csinált bajnoki és kupafinalista csapatokat, rendre az Olaj állta a KTE útját az elsőségért folytatott harcban. Öt esztendeje, 2015. májusában az Olaj KK 3–0-ra verte a bajnoki fináléban az Ivkovics által vezetett kecskeméti legénységet. A lefújást követően azt mondta hírportálunknak:

– Életem folyamán mindig azt néztem, ki volt, ki van mögöttem. Tekintve, hogy csupán a legjobb magyar klub áll előttünk, büszkék lehetünk arra, hogy milyen együtteseket előztünk meg. Másodikok voltunk az alapszakaszban, a középszakaszban, a kupasorozatban, és immár másodikok vagyunk a bajnokságban. Rengeteg munka, alázat és jó ember teljesítménye van emögött. Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatomra. És szívből gratulálok a Szolnoknak!

Ivkovicsnak játékosként nem sikerült aranyérmet szereznie Szolnokon, edzőként viszont igen. Méghozzá 2016. június 10-én a bajnoki döntő negyedik meccsét követően, amikor az Olaj 78–76-re győzött az Alba Fehérvár otthonában, és ez már a klub hetedik bajnoki címe volt.

– Nagyon nehéz mérkőzés volt, elképesztően elfáradtunk a végére, alig bírtak lépni a játékosaim – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

– Ami kicsit meglepett, hogy az Alba is ebben a cipőben járt, talán a stressz miatt, tény, a mi csapatunk jobban hozzá van szokva az aranycsaták hangulatához. A mérkőzést körülvevő negatív energiákkal nem foglalkoztunk, szeretetből játszottunk.

Mint szövetségi kapitány, 2007-től két évig vezette nemzeti csapatunkat, aztán jött az áttörés, 2013–ban ismét átvette válogatottunkat, négy esztendő múltán kijutott az Eb-re a csapat. Két győzelmet szereztek Vojvoda Dávidék, előbb a cseheket, majd tízezer néző előtt a román együttest is legyőzték Kolozsváron. A nyolcaddöntőben csupán nyolc ponttal maradtak alul a későbbi döntős szerb válogatottal szemben.

Ivkovics Sztojan (jobbra) rendre magas hőfokon irányítja csapatait, momentán a válogatottat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tavaly azonban Ivkovics leült a Kaposvár kispadjára, amire nem lett volna lehetősége. Ezt követően lemondott, az MKOSZ pedig elfogadta azzal a feltétellel, hogy a június végéig tartó felmondási ideje alatt számít rá. Közben a csapat Eb-selejtezőn, hazai pályán játszva legyőzte a címvédő szlovén együttest, majd kisvártatva nyert Ukrajnában. Élről várja tehát a magyar gárda a novemberi folytatást.

– Az elnökség arra hatalmazott fel engem és a főtitkárt, hogy kezdjünk el tárgyalni. Kapitányügyben pedig elsősorban Ivkovics Sztojannal fogunk tárgyalni, hiszen az ő eredményessége, közösségteremtő képessége, motivációs képessége igen-igen komoly eredményeket hozott az elmúlt években a magyar kosárlabda férfiágának – nyilatkozta Szalay Ferenc MKOSZ-elnök az MTI-nek, hozzátéve, hogy információi alapján a szakember is nyitott a megegyezésre, szeretné folytatni a munkát.

– A csapat egészen biztos ragaszkodik ahhoz, hogy Ivkovics Sztojan legyen a szövetségi kapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában