EVEZÉS

2021.05.16. 15:19

Nem tudtak olimpiai kvótát szerezni a szolnoki evezősök

A hétvégén a svájci Lu­zern­ben rendezték az evezősök utolsó olimpiai kvalifikációs versenyét, azonban egyik szolnoki versenyzőnek sem sikerült kvótát szereznie.

Varga Balázs

Forrás: Magyar Evezős Szövetség

Fotó: ART OF ROWING NZ

Négy szolnoki kötődésű egység vágott neki a viadalnak, ahol a megyei érdekeltségű versenyszámokban egyaránt két-két kvótát osztottak ki.

Szabó Márton (Tisza Evezős Egylet) Bácskai Mátéval (Vác Városi Evezős Club) nor­mál­sú­lyú kétpárban, Furkó Kálmán (Tisza Evezős Egylet) Szabó Bencével (Győri Atlétikai Club) könnyűsúlyú kétpárban, A­bid Sy­ham (Ferencvárosi Evezős Club) Csepel Zsófiával (Vác Városi Evezős Club) szintén könnyűsúlyú kétpárban, illetve Juhász Adrián és Simon Béla (egyaránt Pénzügyőr Sportegyesület) normálsúlyú kettesben szállt harcba az olimpiáért. Az előfutamokból egyik hajó sem tudott továbblépni a középdöntőkbe, mivel a Juhász–Simon kettős negyedik, míg a többi egység ötödik lett.

Jöhetettek tehát a reményfutamok, ahol az első három hely ért középdöntőt. Furkóék nagyot mentek az utolsó 500 méteren, és alig maradtak le a harmadik pozícióról, mindössze kilenc tizedmásodperccel kaptak ki a japán hajótól, így negyedikként értek célba. Szabó Marciék ugyanígy jártak, negyedikként zártak a nagy hajrájuk ellenére, csupán másfél másodperccel maradtak le a továbbjutásról a görögök mögött. Abid Syham és társa ötödik lett, jócskán lemaradva a többiektől.

A Juhász–Simon páros viszont az oroszok mögött, illetve csupán négy tizeddel a brazilok előtt második helyen végzett a reményfutamban, így megmaradt az esélyük, hogy kiharcolják a döntőbe jutást. A szolnoki duó, amely a riói olimpián kilencedik lett ebben a számban – a londoni ötkarikás játékokra hiába harcolták ki együtt a kvótát, végül Juhász Adrián eltiltása miatt Simon Béla Széll Domonkossal indult 2012-ben –, a második futamba kapott besorolást a holland, az egyesült államokbeli, a lengyel, a szlovén és a chilei egységek mellett. Sajnos Molnár Dezső tanítványai csak a hatodik helyen zártak, így nem jutottak döntőbe, azaz nem lesznek ott Tokióban.

Bár az év elején a törökországi edzőtáborban nagyon jó időket mentek Simonék, de tavasszal átestek a koronavírus-fertőzésen, ami meghatározta további edzésmunkájukat, és Lu­­zern­re nem sikerült utolérniük önmagukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában